Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБлогерка Олена Наумова з Херсона, яку викрадали росіяни, отримала орден «За мужність» ІІІ ступеня

Їй погрожували через проукраїнську позицію й засудження російської окупації

Президент України Володимир Зеленський нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня виховательку Херсонського закладу дошкільної освіти №41 Олену Наумову.

Як пише ІМІ, відповідний указ №16/2024 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності України» Зеленський підписав 22 січня.

Згідно з указом, Олену Наумову нагородили «за значні заслуги в зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені в захисті суверенітету й територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку».

Історія Олени Наумової

Олена Наумова – вихователька дитячого садка №41 у місті Херсоні. Вона вела сторінку в TikTok, де розповідала про життя в російській окупації й висловлювала свою підтримку Україні. 

Російські військові викрали Олену 23 серпня 2022 року з її будинку в Херсоні. Жінку утримували в підвалі будівлі Суворовської райради, з неї знущалися й залякували. 

«Обшук зробили, відвезли «на підвал», ставили багато запитань, 4 дні допитували. Потім я тиждень просто сиділа там, голодувала й мерзла, божеволіла від тих усіх звуків. Потім мене змусили записати вибачення перед російською армією, яку я закликала вбивати, і колаборантів, які тут підтримували росіян», – розповідала Олена.

6 вересня жінку відпустили під «домашній арешт». Згодом російські військові знову намагалися викрасти Олену, але вона від них переховувалася, допоки Збройні сили України не деокупували Херсон у листопаді 2022 року. 

Улітку 2023 року в Одесі розпочався судовий процес у справі про викрадення Наумової.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.