Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Чехії провалили ратифікацію Стамбульської конвенції

Для ухвалення не вистачило двох голосів

Сенат Чехії не зміг проголосувати за ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання й боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством. Про це пише Radio Prague International.

Із 71 присутнього в залі сенатора лише 34 підтримали ратифікацію. Для її ухвалення не вистачило двох голосів. З огляду на позицію Сенату, нижня палата чеського парламенту, імовірно, уже не обговорюватиме документ. 

Перед голосуванням у Сенаті відбулися семигодинні дебати між прихильниками й противниками конвенції. Досягненню згоди щодо ратифікації конвенції не посприяли ані звернення президента Петра Павела, ані заключна емоційна промова голови Сенату Мілоша Вистрчила.

Напередодні Петр Павел наголошував, що Чехії давно пора ратифікувати Стамбульську конвенцію. «Ми одна з останніх європейських держав, яка ще не приєдналася до неї, і немає жодних реальних причин відкладати це далі», – писав президент Чехії.

Противників конвенції непокоїть її вплив на суспільство й «приховування її справжніх цілей». Вони переконані, що конвенція змінюватиме «стандартну концепцію» чоловіка й жінки, а ще нав’язуватиме «гендерну ідеологію». Також противники документу зазначили, що ухвалення конвенції нібито не зменшило кількості випадків насильства в країнах, які її ратифікували.

На думку ж прихильників, ухвалення конвенції поліпшить допомогу постраждалим унаслідок насильства, а Чехія покаже себе як прогресивна країна.

За даними національного плану із запобігання домашньому насильству, Чехія втрачає щонайменше понад 585 мільйонів євро щороку через наслідки домашнього насильства. Наприклад, через непрацездатність і лікування постраждалих. Також щороку до поліції надходить близько 600 заяв про зґвалтування.

Чехія підписала Стамбульську конвенцію у 2016 році, але досі не може ратифікувати, зокрема через опір консервативних політичних партій і християнських церков. Окрім Чехії, на території ЄС конвенцію не ратифікували Болгарія, Словаччина, Угорщина й Литва.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.