Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ США тисячі жінок завагітніли внаслідок зґвалтування. Через заборони їм важко було зробити аборт

Після скасування «Ро проти Вейда» багато штатів обмежили право на переривання вагітності

Із моменту скасування постанови «Ро проти Вейда» в американських штатах, які обмежили доступ до процедури аборту, 64 565 жінок завагітніли внаслідок зґвалтування. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Internal Medicine, пише CNN.

Загалом дослідники підрахували, що майже 520 тисяч випадків зґвалтувань були пов’язані із 64 565 випадками вагітності в 14 штатах.

Інші дослідження показали, що в штатах, де обмежили право на переривання вагітності, щомісяця робили менше 10 абортів. Це свідчить про те, що більшість постраждалих від зґвалтувань не могли зробити аборт у штатах, у яких вони мешкали. Навіть у тих, де закон допускає винятки для тих, хто зазнав зґвалтування.

«Обмеження доступу до аборту для тих, хто пережив зґвалтування, може мати особливо руйнівні наслідки. Невідомо, чи робили постраждалі від зґвалтування нелегальні аборти, чи замовляли самостійно медикаментозні препарати для переривання вагітності, чи виїжджали в інші штати, чи виношували дитину до пологів», – ідеться в повідомленні.

Згідно з опитуванням Pew Research Center, проведеним у 2022 році, приблизно кожен п’ятий дорослий у США вважає, що аборт має бути легальним у всіх випадках. Майже 70% дорослих вважають, що аборт має бути легальним, якщо вагітність є результатом зґвалтування.

Деякі експерти зазначають, що навіть у разі наявності винятків для тих, хто завагітнів від зґвалтування, постраждалі можуть стикатися з труднощами. Їм необхідно доводити, що проти них скоїли злочин, і не всі потерпілі готові одразу розповідати про пережитий досвід. Крім того, у деяких випадках вони знають свого кривдника або живуть із ним. Тому постраждалим може бути важко перервати вагітність тим чи тим способом.

«Ро проти Вейда» – історичне рішення Верховного суду США 1973 року, яким ствердили, що Конституція США захищає свободу вагітної жінки здійснити аборт без надлишкових державних обмежень.

У червні 2022 року Верховний суд США ухвалив, що конституція не передбачає права на аборт і штати мають право регулювати цю сферу самостійно. Відтоді в багатьох американських штатах ухвалили суворі закони, через які жінки не можуть безпечно перервати вагітність.

Торік у грудні віцепрезидентка США Камала Гарріс повідомила, що вирушить у загальнонаціональний тур на підтримку репродуктивних свобод, зокрема права на аборт. Очікується, що привернення уваги до проблеми із забороною абортів у США допоможе демократам отримати більше підтримки під час президентських виборів, які відбудуться у 2024 році.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.