Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ океані знайшли літак, що міг належати американській льотчиці, яка зникла понад 85 років тому

Вона була однією з перших льотчиць і першою жінкою, що перелетіла Атлантичний океан

Компанія з підводних розвідок Deep Sea Vision заявила, що знайшла в Тихому океані літак американської авіаторки Амелії Ергарт, яка зникла безвісти понад 85 років тому. У липні 1937 року вона намагалася здійснити навколосвітній політ на двомоторному легкому літаку, але зникла над Тихим океаном. Про це пише The Washington Post.

У Deep Sea Vision стверджують, що зробили з ехолота знімок літака, розмір і контури якого збігаються з Lockheed Electrа, на якому Ергарт востаннє літала 2 липня 1937 року. Засновник компанії Тоні Ромео, колишній офіцер розвідки ВПС США, сказав, що команда із 16 людей зробила це зображення наприкінці минулого року під час 90-денної експедиції в пошуках літака Ергарт.

Кураторка відділу аеронавтики Смітсонівського Національного музею авіації та космонавтики в США Дороті Кокрейн зазначила: доведеться докласти зусиль, щоб визначити, чи знахідка справді є літаком Ергарт. А Тоні Ромео зауважив, що процес ідентифікації може зайняти роки.

Команда Deep Sea Vision зберегла точне місце розташування літака в таємниці, але повернеться туди для подальших досліджень.

Місцеперебування Ергарт, її навігатора Фреда Нуана й літака залишається «однією з найбільших загадок нашого часу», наголосила виконавча директорка музею Амелії Ергарт Мінді Лав Пендерграфт.

«Ми сподіваємося, що їх вдасться знайти, і світ матиме чіткіше розуміння того, що сталося того фатального дня», – сказала вона.

Більше про Амелію Ергарт

Амелія Ергарт – американська авіаторка, одна з перших жінок-льотчиць. Також вона перша жінка, що перелетіла Атлантичний океан. Ергарт була відома і як ораторка, письменниця, журналістка й популяризаторка авіації. Також жінка стала кумиркою раннього фемінізму. 

У травні 1937 року Амелія Ергарт вирушила в навколосвітній політ разом із навігатором Фредом Нунаном. Це була її друга спроба. Ергарт і Нуан вилетіли з міста Лае в Папуа-Новій Гвінеї й попрямували до невеликого острова Гауленд у Тихому океані, де вони мали зустрітися з береговою охороною США, щоб дозаправитися.

На Гауленді берегова охорона отримала потужні радіоповідомлення від Ергарт, які сигналізували, що вона, ймовірно, поблизу. Але авіаторка і її навігатор так і не долетіли до острова. Після місяців пошуків урядові чиновники США оголосили їх мертвими.

Деякі кажуть, що в літака закінчилося пальне, й Ергарт із Нунаном потонули в Тихому океані, не встигнувши дістатися Гауленда. Інші припускають, що Ергарт померла після аварійної посадки на віддаленому острові. Ця таємниця захоплювала покоління, породжуючи безліч теорій про те, що пішло не так.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.