Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Аргентині зростає кількість феміцидів. За 2023 рік зафіксували 322 вбивства жінок

Це на 33% більше, ніж було 2022 році

У 2023 році в Аргентині задокументували 322 випадки феміциду – убивства жінок, зумовлених їхньою статтю. Згідно з новим звітом Національного офісу омбудсмена, це на 33% більше, ніж було 2022 році (тоді вбили 242 жінки).

Як пише The Guardian, омбудсмен назвав зростання кількості випадків феміциду «тривожним». Він додав, що цифри перевищили показники 2020 року. Тоді, під час пандемії COVID-19, зафіксували 295 убивств жінок, це рекордна на той час кількість.

Згідно з минулорічною статистикою, через феміцид близько 200 дітей залишилися без матерів. Серед убитих 61 жінка подавала скарги про гендерно зумовлене насильство, а 22, імовірно, були зґвалтовані перед убивством. У трьох із чотирьох випадків у 2023 році загибла жінка мала стосунки з імовірним убивцею, а майже 60% жінок були вбиті вдома чи на роботі.

В офісі омбудсмена наголосили: укорінена патріархальна культура, безкарність у багатьох випадках і стійкість гендерних стереотипів сприяли високій поширеності феміцидів.

«Кількість феміцидів постійно зростає, попри заходи й політику щодо захисту жінок, які намагалася впровадити Аргентина. Ця статистика відображає хворобливу реальність, яка підкреслює стійкість гендерного насильства в аргентинському суспільстві», – зазначили у відомстві.

Збільшення кількості феміцидів в Аргентині спостерігається на тлі суперечливих реформ, які впроваджує новий президент Хав’єр Мілей. Наприклад, у грудні він закрив Міністерство у справах жінок і гендеру, а його уряд стверджує, що «насильство не має статі».

У 2012 році в Аргентині запровадили довічне ув’язнення за феміцид, але кількість таких злочинів залишається високою вже понад десять років. У 2019-му в країні ухвалили закон, який зобов’язував держслужбовців проходити тренінги щодо питань гендерної рівності. Його назвали на честь Мікаели Гарсії, яку у 2017 році викрали з нічного клубу, зґвалтували й убили. Тоді через цей інцидент в Аргентині спалахнули протести.

Зараз уряд Мілея планує звузити сферу дії цього закону, обмеживши навчання лише питаннями «насильства в сім’ї». Новий президент хоче «відійти від розгляду гендерного насильства як структурної проблеми», бо ухвалений 2019 року закон нібито «не дав жодних результатів».

Загалом Латинська Америка вже давно страждає від високого рівня гендерного насильства. За даними Обсерваторії гендерної рівності для Латинської Америки й Карибського басейну, у 2022 році в регіоні вбили щонайменше 4050 жінок.

Раніше аргентинські журналістки повідомили, що почали стикатися з погрозами й переслідуваннями після приходу до влади нового президента.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.