Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНа тлі інциденту з Тейлор Свіфт у США пропонують карати за поширення порносвітлин, створених ШІ

Постраждалі зможуть подавати до суду й вимагати покарання для кривдників

Американські законодавці представили законопроєкт, який впроваджує покарання за створення за допомогою ШІ й поширення зображень сексуального характеру певної людини без її згоди. До такого рішення спонукав нещодавній інцидент зі співачкою Тейлор Свіфт, коли в мережі поширювалися відверті світлини з нею, згенеровані штучним інтелектом. 

Як пише The Verge, законопроєкт дозволить постраждалим подавати до суду на тих, хто створив відверті зображення з ними, та вимагати для зловмисників покарання. 

Законопроєкт поширюватиметься не лише на зображення, створені з допомогою ШІ, а й на ті, що створили «будь-якими іншими комп'ютерними чи технологічними засобами... так, щоб розумній людині здавалося, що його не можна відрізнити від автентичного візуального зображення людини». Ідеться, зокрема, про реальні фотографії людини, які навмисно відредагували, щоб зробити світлини сексуально відвертими.

Автори документу заявили, що це відповідь на зростання випадків цифрових маніпуляцій з відвертими зображеннями, згенерованими ШІ. Вони посилалися на випадок зі Свіфт, зауважуючи, що фейкові світлини можуть «використовувати для експлуатації й переслідування жінок, зокрема, громадських діячок, політикинь і знаменитостей».

Що передувало

Минулого тижня в мережі поширилося безліч світлин із Тейлор Свіфт, згенерованих за допомогою штучного інтелекту. Зображення мали відверто сексуальний характер. Одне з них, розміщене в Х (колишній Twitter), набрало 47 мільйонів переглядів. Соцмережа вже видалила його й заблокувала кілька акаунтів, що поширювали фейкові фото Тейлор Свіфт. Утім, їх продовжили публікувати на інших платформах.

У відповідь на інцидент шанувальники Свіфт закликали стати на захист співачки. Вони опублікували безліч дописів в Х, щоб «перебити» публікації з фейковими зображеннями й ускладнити їх пошук. Згодом X заблокували запити про Тейлор Свіфт, кілька годин інформація про співачку в соцмережі була недоступною.

Із розвитком штучного інтелекту з’являється дедалі більше ресурсів, за допомогою яких можна генерувати фото-, відео- й аудіоматеріали. ШІ спростив створення дипфейків, що зображують людей у ситуаціях, у яких вони ніколи не були.

Є побоювання, що такі дипфейки стануть потужною дезінформаційною силою, оскільки будь-хто може генерувати світлини з відомими людьми, зокрема сексуального характеру. Попри те, що багато компаній, які виробляють інструменти генеративного штучного інтелекту, забороняють своїм користувачам створювати відверті зображення, люди знаходять способи порушувати правила.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.