Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗростає позитивне ставлення до спільноти. Яким було становище ЛГБТК+ людей в Україні у 2023 році

Суспільство й законодавча сфера стають більш толерантними до ЛГБТК+

Правозахисний ЛГБТ-центр «Наш світ» оприлюднив звіт про соціальне, правове й політичне становище ЛГБТК+ людей в Україні у 2023 році.

У звіті відзначили прогрес у законодавчій сфері щодо питань, які стосуються прав ЛГБТК+ людей. Серед іншого, це законопроєкт №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств», а також поправки до закону «Про рекламу», які заборонили в оголошеннях про прийом на роботу висувати вимоги за низкою ознак, включаючи сексуальну орієнтацію. 

Ще однією новацією в судовій практиці 2023 року був перший випадок застосування статті 161 ККУ («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками») щодо злочину з мотивів трансфобії.

У звіті зазначають, що позитивне ставлення українського суспільства до ЛГБТК+ людей зростає. А українські масмедіа здебільшого активно й позитивно висвітлювали участь відкритих ЛГБТК+ людей у війні проти Росії й питання запровадження реєстрованих партнерств. Винятком були релігійні вебсайти.

За останній рік в українському війську значно побільшало відкритих ЛГБТК+ військовослужбовців. Вони здебільшого повідомляють про нейтральне або терпиме ставлення з боку товаришів по службі й командування. Однак через відсутність офіційної політики Міноборони й Міністерства внутрішніх справ у цьому питанні місцями в армії трапляються випадки нетолерантного поводження й навіть насильства.

У 2023 році «Наш світ» зафіксував 56 випадків дій на ґрунті гомофобії / трансфобії, дискримінації й інших порушень прав людини. Із них 52 трапилися на території України, а 4 – за кордоном з українськими ЛГБТК+ біженцями. Порушення прав ЛГБТК+ спільноти спостерігали у сфері освіти, зайнятості, взаємодії з приватними особами тощо.

Також торік центр задокуменував три воєнні злочини щодо ЛГБТК+ людей із боку російських загарбників на тимчасово окупованих українських територіях: два у Донецькій і один у Херсонській області. Це значно менше, ніж у 2022 році (тоді було 31). У центрі зауважують: це може бути пов’язане з тим, що у 2023 році було деокуповано небагато територій, а інформація про порушення з боку російських окупантів отримується найчастіше від місцевих мешканців після деокупації.

Прочитати повний звіт можна за посиланням.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.