Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Німеччині хочуть карати пролайф-активістів за протести біля клінік і центрів планування сім’ї

Щоб вони не турбували жінок, які хочуть зробити аборт

Міністерка в справах сім’ї Ліза Паус 24 січня анонсувала законопроєкт, покликаний боротися з протестами пролайф-активістів біля медичних закладів. Про це пишуть Euronews і DW.

Законопроєкт заборонить активістам, які виступають проти абортів, наближатися до відвідувачок у радіусі 100 метрів від клінік і центрів планування сім’ї в Німеччині. На цій же відстані їм буде заборонено розповсюджувати листівки й плакати із закликами проти абортів. Якщо законопроєкт ухвалять, порушників каратимуть штрафом у розмірі 5 тисяч євро.  

Ліза Паус наголосила: закон необхідний, щоб жінок, які хочуть перервати вагітність, не турбували в цей складний для них момент. Міністерка зауважила, що законопроект забезпечує баланс між свободою вираження поглядів і правом на свободу зібрань.

Директорка центру планування сім’ї Pro Familia у Франкфурті Клаудія Гоманн зазначила, що вплив антиабортних організацій в країні зростає. «Виступи проти абортів дуже активні й пов’язані з крайніми правими політиками й рухом проти квір-спільноти й сексуальної освіти», – сказала Гомман.

У 2017 році під її центром також відбувалися протести пролайф-активістів. Директорка згадала: «Це був справжній шок. Я впевнена, що є жінки, на яких це не так сильно вплинуло, але є й такі, які приносять цей [досвід] із собою на консультації й потім стають менш відкритими для розмови. Ситуація ззовні просто підживлює почуття сорому й провини».

Згідно із законодавством Німеччини, аборт є незаконним. Але процедуру можна зробити на терміні до 12 тижнів вагітності за умови отримання довідки від консультанта щонайменше за три дні до процедури. Без цієї довідки жінка, яка зробила аборт, підлягає кримінальному переслідуванню, так само як і лікар, який виконує процедуру.

Демонстрації проти абортів

Протести під центрами планування сім’ї є поширеними у США. У Німеччині це явище також не нове, проте воно менш популярне, якщо порівнювати зі штатами. 

Противники абортів об’єднуються в окремі групи й організації. Серед таких є рух «40 днів за життя», започаткований у 2004 році в Техасі. Відтоді він поширився на понад 60 країн світу, зокрема Німеччину, Іспанію, Ірландію, Велику Британію, Італію, Хорватію, Угорщину, Румунію й Чехію.

Суть руху полягає в тому, що противники абортів 40 днів стоять під клініками й центрами планування сім’ї, намагаючись підвищити обізнаність про те, що вони вважають «трагічною реальністю абортів», і закликаючи працівників установ «покаятися».

«Демонстранти спостерігають за нашими відвідувачками, співають, моляться й показують їм фотографії. Наприклад, [світлини] немовлят, вагітних животів або з виразами на кшталт: «Дякую, мамо, що залишила мене жити» чи «Аборт – це не рішення», – розповіла Клаудія Гомман.

Вона наголосила, що такі дії несуть психологічну шкоду для жінок, які приходять консультуватися щодо переривання вагітності.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.