Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ невизнаному «Придністров’ї» хочуть заборонити «пропаганду гомосексуалізму»

«Уряд» регіону розробив «механізм боротьби з маніпулюванням суспільною свідомістю»

Самопроголошене «Придністров’я» планує заборонити «пропаганду гомосексуалізму». Про це пише молдовське видання NewsMaker.

23 січня «уряд» регіону розробив «механізм боротьби з маніпулюванням суспільною свідомістю». 

«Відповідні зміни внесуть до Кодексу про адміністративні правопорушення й до інших профільних законів. Відповідно до розроблених заходів, особи, які пропагують нетрадиційні сексуальні стосунки, зміну статі, педофілію й інше, нестимуть сувору відповідальність перед законом», – ідеться в пресрелізі «уряду».

Правозахисники переконані, що такі рішення сприятимуть переслідуванню ЛГБТК+ спільноти у «Придністров’ї». 

«Після ухвалення в «Придністров’ї» закону про заборону пропаганди ЛГБТ там можна очікувати чого завгодно: зростання рівня гомофобії, переслідування представників ЛГБТ, кримінальних справ, насильства й тюремного ув’язнення», – зазначив адвокат Вадим Вієру.

Він додав, що «поняття пропаганди ЛГБТ» – це концепція, яку розробили авторитарні й тоталітарні держави, що намагаються виправдати порушення прав спільноти й навіть її заборону.

NewsMaker зазначає, що формулювання, яке використовує влада «Придністров’я», схоже з риторикою в росії. У 2013 році в рф ухвалили закон про обмеження «пропаганди ЛГБТ» серед неповнолітніх, а вже у 2022-му повністю її заборонили. Улітку 2023 року також зробили незаконним трансгендерний перехід, а в листопаді того ж року «міжнародний громадський рух ЛГБТ» визнали екстремістською організацією.

У молдовській ЛГБТ-організації Genderdoc-M зазначають: ситуація в «Придністров’ї» може розвиватися в схожий спосіб, адже там копіюють усі російські закони.

Видання вказує, що молдовські правозахисники не можуть вплинути на ситуацію на окупованих територіях, оскільки там не діють закони Молдови, а багатьох правозахисників уже затримали.

Це не вперше в «Придністров’ї» вводять обмеження. Наприклад, у місцевому законі «Про захист дітей» сказано, що «інформація, яка пропагує нетрадиційні стосунки, не може поширюватися серед дітей». У липні 2023 року в «Придністров'ї» заборонили прокат мультфільму «Незвичайний світ» студії Disney, а кінотеатри, які його показали, оштрафували.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.