Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУв’язнену в росії журналістку Ірину Данилович позбавили можливості вживати ліки

Без них вона має тяжкі напади головного й вушного болю

Незаконно ув’язнену кримську журналістку Ірину Данилович позбавили можливості вживати необхідні ліки. Без них вона має тяжкі напади головного й вушного болю. Зараз Ірина перебуває в російській в’язниці. Раніше вона втратила слух на ліве вухо й перенесла інсульт у СІЗО Сімферополя.

Про це розповів батько журналістки Бронислав Данилович у коментарі «Суспільному Крим».

За словами чоловіка, 1 грудня минулого року Ірину звозили до Ставропольської крайової лікарні, де її обстежили два лікарі. 

«Висновок такий, дуже підступний. Написали, що лікувати вже пізно, потрібно було лікувати в перші два тижні, коли сталося це. Зараз потрібно тільки чекати, коли зовсім оглухне на ліве вухо, нерв атрофується й усе. І від цього дня, від 1 грудня минулого року, їй не видали жодної пігулки, ні навіть того, що надсилав із дому я. Ніякого лікування просто не проводиться», – розповів він.

За інформацією Броніслава Даниловича, у колонії на роздачу ліків відведено лише 90 хвилин, двічі на тиждень. За цей час отримати ліки встигають лише 20–30 осіб із черги. Правила колонії дозволяють мати ліки, проте адміністрація однаково забороняє їх тримати при собі.

Також батько Ірини Данилович розповів, що в російській колонії «жахливі» санітарно-гігієнічні умови. Зокрема, немає гарячої води, а через недостатнє очищення посуду для їжі зростає кількість кишкових захворювань в ув’язнених, лікуванням яких ніхто не займається.

«У зимовий час у них там на 400 осіб, 5 колонок і всі з холодною водою. Є випадок, коли вони розбивають лід і крижаною водою миються. Для того, щоб прийняти душ там дається дуже мізерний час. Як донька мені каже: «Встигнеш намилитися, а змити мило можеш за цей час і не встигнути», – сказав Бронислав Данилович.

Більше про Ірину Данилович

Ірина Данилович – медсестра, активістка й журналістка. У квітні 2022 року окупанти затримали її в тимчасово окупованому Криму, коли вона поверталася з роботи додому. У грудні того ж року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі, звинувативши її в незаконному зберіганні й виготовленні вибухових речовин. Своєї вини журналістка не визнала.

21 березня 2023 року Ірина Данилович оголосила голодування, вимагаючи надати їй належну медичну допомогу, оскільки її здоров’я в ізоляторі погіршилося. 6 квітня вона припинила голодування. Їй пообіцяли надати лікування, але в дійсності цього не сталося.

У червні 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання Ірини Данилович. А українські правозахисні організації вимагали в російської влади звільнити журналістку. Також Україну закликали внести Данилович до списку на обмін і перешкоджати її етапуванню до росії.

У серпні 2023 року Ірину Данилович етапували в Краснодар, а згодом – до Ставропольського краю рф.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.