Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКолишні працівники SpaceX поскаржилися на сексуальні домагання й дискримінацію в компанії

Вони сподіваються, що це приверне увагу до культури цієї компанії

Семеро колишніх працівників SpaceX подали до суду на компанію. Вони стверджують, що керівництво дискримінує жінок, жартує про сексуальні домагання й звільняє працівників за скарги. Про це пише Bloomberg.

Працівники зазначають, що дії компанії порушили закон Каліфорнії про справедливе працевлаштування й житло. Він забороняє дискримінацію за ознакою статі й репресії проти працівників, які висловлюють занепокоєння умовами на робочому місці. Свої претензії колишні працівники виклали в заявах до департаменту громадянських прав Каліфорнії.

В інтерв’ю Bloomberg вони зазначили: сподіваються, що їхні скарги на порушення громадянських прав привернуть увагу до культури компанії й покажуть нинішнім працівникам, що вони не самотні у своїх побоюваннях.

Одна з позивачок, Пейдж Голланд-Тілен, сказала, що занепокоєння колишніх працівників щодо SpaceX тягнеться ще з перших днів їхньої роботи в компанії. Коли Голланд-Тілен взяли на роботу в березні 2018 року, вона стала співробітницею «рівня 1», хоча, за її словами, вона мала аналогічний досвід, як і чоловіки, призначені на посади інженерів вищого рівня.

Навіть після підвищення на посаді Голланд-Тілен не допускали до виконання певних завдань, відвідувань зустрічей й ухвалення рішень, пише видання. Після того, як жінка поскаржилася своєму керівнику, що її колега-чоловік привласнює собі її роботу, її назвали «надмірно емоційною» й сказали, що вона «повинна бути скромнішою».

Також Голланд-Тілен стверджує, що в компанії потурали сексуальним домаганням, а деякі керівники навіть жартували про це. Крім того, співробітники SpaceX були невдоволені публікаціями Ілона Маска у Х (раніше Twitter), описуючи їх як неприйнятний контент.

Суперечки між SpaceX і працівниками компанії тягнуться ще з 2022 року. Тоді деякі співробітники написали відкритого листа з критикою Ілона Маска, і внаслідок цього їх звільнили.

У листопаді того ж року звільнені працівники подали скарги на SpaceX до Національної ради з трудових відносин США (NLRB), заявивши, що компанія порушила федеральне трудове законодавство, звільнивши їх. У січні 2024 року прокурори NLRB погодилися з ними. У відповідь SpaceX подала до суду на відомство, заявивши, що їхні дії не конституційні.

Слухання у справі проти NLRB заплановано на початок березня, але SpaceX попросила суддю призупинити розгляд справи на час розгляду аргументу компанії про те, що структура агентства порушує конституційний принцип «розподілу повноважень».

У січневій заяві про судову заборону, яка б зупинила розгляд справи, компанія посилалася на свою роботу на уряд США як на причину, чому вона не повинна піддаватися тягарю судового розгляду в комісії з трудових спорів. SpaceX стверджувала, що слухання у справі з NLRB «відволікає від її важливих місій».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.