Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВерховна Рада дозволила зберігати й використовувати репродуктивні клітини загиблих захисників

Виправили норму закону, яка постановляла ці клітини утилізувати

Верховна Рада виправила норму закону про зберігання репродуктивних клітин військовослужбовців у частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство). Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За законопроєкт №10448 у цілому проголосували 264 народні депутати.

Законопроєкт передбачає, що в разі загибелі або визнання померлою людини, її репродуктивні клітини безплатно зберігаються впродовж трьох років. А після закінчення цього строку подальше зберігання можна продовжити коштом іншої людини, яку загиблий чи загибла визначили у своєму розпорядженні.

Людина, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

У разі використання репродуктивних клітин загиблої людини для зачаття дитини, якщо людина дала на це згоду, її визнають батьком / матір’ю.

У законопроєкті також зазначається: волевиявлення людини, засвідчене нотаріально до введення в дію цього закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих клітин.

Нагадаємо, в листопаді 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про зберігання репродуктивних клітин військових. Він дав можливість захисникам зберігати коштом держави свої репродуктивні клітини в кріобанках, щоб у майбутньому мати дітей. Законопроєкт мав допомогти тим військовим, які на фронті втратили репродуктивну функцію.

Утім, як зазначав голова Комітету здоров’я нації Михайло Радуцький, у законі не було врегульоване питання постмортальної репродукції, тобто народження дитини після загибелі військового. 

Юристка Олена Бабич 26 січня звернула увагу на положення законопроєкту, згідно з яким репродуктивні клітини загиблих військових мають утилізувати. Це положення стосується людей, які в майбутньому скористаються послугою зберігання коштом держави. Але не стосується тих, хто оплачує зберігання біоматеріалу власним коштом.

Ситуація викликала дискусії в суспільстві. Згодом у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що кріобанки не будуть утилізовувати біологічний матеріал загиблих військових. У відомстві пообіцяли найближчим часом вирішити цю «законодавчу колізію».

Наприкінці січня цього року в Раді зареєстрували законопроєкт №10448 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу». Він мав на меті дозволити зберігати й використовувати для народження дітей репродуктивні клітини загиблих військовослужбовців і військовослужбовиць.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.