Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Люди дивляться на зовнішність, а не навички». Індійська шахістка порушила питання сексизму в шахах

Її підтримало багато людей, зокрема відомі шахістки

18-річна індійська шахістка Дів’я Дешмукх, яка має звання міжнародної майстрині (другий найвищий титул у шахах), поскаржилася на сексизм, із яким вона стикається в спорті. 

Як пише BBC, Дешмукх розпочала дискусію про ставлення до шахісток, опублікувавши в Instagram пост про свій досвід. Дівчина розповіла, що часто під публікаціями за участю себе бачить коментарі щодо своєї зовнішності, а не того, як вона грає.

«Це сумна правда, що коли жінки грають у шахи, [люди] часто не помічають, наскільки вони насправді вправні... і зосереджуються на несуттєвих речах», - написала вона.

Шахістка розповіла ВВС, що з 14 років отримує ненависні коментарі, пов’язані з тим, як вона одягається чи розмовляє. «Мені сумно, що люди не приділяють такої ж уваги моїм шаховим навичкам», – зауважила вона.

Дешмукх поділилася дописом про сексизм у шахах наприкінці нещодавнього шахового турніру Tata Steel Chess, що відбувався в Нідерландах. За словами шахістки, поведінка глядачів дратувала її впродовж усього змагання. Пізніше організатори турніру опублікували заяву на її підтримку й додали, що вони «залишаються відданими розвитку жінок у шахах і створенню безпечного й рівного спортивного середовища».

Тисячі людей вподобали публікацію Дешмукх, багато хто залишив коментарі на її підтримку. Один користувач Reddit зауважив, що навіть безневинні на перший погляд жарти й коментарі часто «пронизані сексистським ставленням», а інший сказав, що люди часто залишають коментарі сексуального характеру під відео за участю шахісток.

Сексизм у шахах досі залишається недостатньо обговорюваною темою. За словами експертів, пост Дів’ї Дешмукх розпочав важливу дискусію про поведінку вболівальників і навіть гравців-чоловіків щодо шахісток. До неї долучилася навіть Сьюзан Полгар – перша у світі гросмейстерка.

Полгар відповіла на пост Дешмукх, поділившись власним досвідом: «Я навіть не фарбувалася, поки мені не виповнилося 20... Це тому, що я втомилася від сексуальних домагань і нападів та постійних залицянь з боку шахістів».

Спортивна журналістка Сьюзан Нінан наголосила, що подібна поведінка може негативно вплинути на впевненість молодих жінок, які розпочинають свій шлях у шахах. 

«Зі збільшенням кількості онлайн-турнірів і трансляцій ігор у прямому ефірі жінки-шахістки стали непропорційно вразливими до мізогінних коментарів від переважно чоловічої аудиторії в інтернеті», – підмітила Нінан.

Як вид спорту, шахи мають негативний гендерний баланс. За даними Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ), жінки становлять лише 10% ліцензованих гравців у всьому світі, і цей розрив збільшується, коли йдеться про високі титули. Наприклад, серед 84 гросмейстерів Індії лише три жінки.

Шахові експерти й шахістки пояснюють цей дисбаланс відсутністю можливостей і підтримки для жінок і дівчат через стереотипи, що оточують цей вид спорту. Сьюзан Нінан зазначила: існує поширена помилкова думка, що чоловіки «влаштовані по-іншому», а отже, краще грають у шахи. Вона підкреслила, що такі переконання підживлюють соціокультурні упередження щодо жінок і їхніх інтелектуальних здібностей.

Торік у серпні 14 французьких шахісток написали відкритий лист, у якому засудили сексизм і сексуальне насильство, якого вони зазнали з боку інших шахістів, тренерів, суддів або менеджерів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.