Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄ питання: як об’єктивація може впливати на когнітивні здібності жінок

Існує поширена думка, що це може заважати жінкам якісно виконувати певні завдання

Дослідники Північно-Західного університету в США виявили, що самооб’єктивація, яка часто вважається причиною погіршення когнітивних здібностей у жінок, насправді може не мати сильних негативних наслідків на те, як жінки виконують різні завдання.

Раніше деякі дослідники припускали, що коли жінок об’єктивують (тобто ставляться до них як до об’єктів для використання й задоволення потреб), вони можуть вдаватися до самооб’єктивації і це призводить до низки негативних психологічних наслідків. Одне з основних тверджень цієї теорії полягає в тому, що жінки зосереджуються на самооб’єктивації й унаслідок цього не можуть якісно виконати завдання, що вимагають когнітивних ресурсів. 

Професорка психології Рене Енгельн і її колега Енн Зола провели експеримент, щоб дослідити цю теорію. У ньому взяли участь майже 400 жінок віком від 18 до 25 років. Майже всі були студентками. 

Учасниць випадковим способом розділили на три групи. У першій жінки не зазнавали об’єктивації, у другій учасниць знімали на відео від шиї й донизу. Учасниць третьої групи також фільмували і сказали, що потім ці записи переглянуть чоловіки в межах іншого дослідження.

Під час експерименту жінки виконували прості арифметичні задачі. Перед ним, а також опісля учасниці пройшли тести, щоб визначити рівень тривожності, провини й самооцінки. Також у жінок із другої й третьої груп визначали рівень стривоженості своїм зовнішнім виглядом під час виконання завдань.

Результати показали, що хоча відеозапис і посилював самооб’єктивацію в жінок із двох груп, він не призводив до зниження когнітивних показників під час виконання завдань. Між трьома групами не було суттєвої різниці в точності відповідей або часу, необхідного для виконання завдань.

«Ми знаємо, що увага – це обмежений ресурс. І цілком логічно, що коли інші оцінюють вашу зовнішність, вас це відволікає. Ми виявили, що під час об’єктивації жінки в нашому дослідженні більше зосереджувалися на тому, як вони виглядають. Але ми не виявили, що об’єктивація має помітний вплив на робочу пам'ять жінок. Більшість жінок, імовірно, мали багато практики зосередження на завданні, навіть коли хтось оцінює їхню зовнішність. Дослідження на цю тему, можливо, не враховували стійкість жінок у відповідь на такий досвід», – зазначила Енгельн в інтерв’ю PsyPost.

Окрім цього, дослідження показало, що виконання арифметичних завдань підвищувало тривожність у жінок з усіх трьох груп. Енгельн сказала: 

«Ми були здивовані тим, наскільки неприємним для наших учасниць виявився досвід відповіді на відносно прості математичні задачі вголос. Математична тривожність не була в центрі нашого дослідження, але це, безумовно, нагадування про те, що навіть дуже талановиті жінки можуть відчувати значну тривогу щодо своїх здібностей».

Також дослідниця наголосила, що її робота має певні обмеження й не доводить або не спростовує наукове твердження. Енгельн сказала, що необхідно продовжити вивчення умов, за яких об’єктивація може впливати на когнітивні здібності жінок.

Ілюстрація: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.