Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Японії вперше дозволили трансчоловіку змінити гендерний маркер у документах без стерилізації

Торік країна скасувала обов’язкову стерилізацію для транслюдей

Суд на заході Японії вперше дозволив трансгендерному чоловікові змінити гендерний маркер в офіційних документах без проведення операції зі стерилізації. Про це пише The Guardian.

Тепер 50-річний Такакіто Усуї зможе змінити гендерний маркер, зазначений у його сімейному реєстрі, на чоловічий. П’ять років тому чоловік уже намагався це зробити, але його заяву відхилили. 

«Я ніби стою на старті свого нового життя. Я в такому захваті», – сказав Усуї під час телевізійної пресконференції після оголошення рішення суду.

У жовтні 2023 року Верховний суд Японії визнав неконституційною вимогу про стерилізацію людей, які хочуть зробити трансгендерний перехід. Відповідно до закону, ухваленого у 2004 році, трансперехід могли робити лише ті люди, які не мали репродуктивної функції.

Рішення суду стосувалося лише положення про стерилізацію й не стосувалося конституційності вимоги до проходження інших процедур. Суд Окаями постановив, що гормональна терапія, яку проходить Усуї, дала йому право на підтвердження гендерної ідентичності. Усуї привітав це визнання, сказавши, що, на його думку, законодавство в Японії може розвиватися швидше, ніж суспільна свідомість.

Багато ЛГБТК+ людей у Японії досі приховують свою сексуальну орієнтацію й гендерну ідентичність через страх дискримінації на роботі й навчанні. Країна залишається єдиною державою-членом Великої сімки, яка не дозволяє одностатеві шлюби.

Активісти наполягають на розширенні прав і захисті ЛГБТК+ спільноти. Але зміни відбуваються повільно, оскільки країну очолює консервативний уряд, який дотримується традиційних цінностей і неохоче сприймає гендерну, сексуальну й сімейну різноманітність.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.