Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниХмельницький суд оштрафував підприємця за сексистську рекламу із зображенням оголених жінок

Юристки закликали скаржитися на подібні матеріали

Хмельницький окружний адміністративний суд 22 січня виніс рішення у справі №560/20900/23, яким визнав фізичну особу-підприємця винним у порушенні законодавства про рекламу й наклав штраф у розмірі 1700 гривень. 

Скаргу на рекламу у квітні 2022 року подавала адвокатка, координаторка лінії правової допомоги «ЮрФем: підтримка» Марта Змисла. Тоді вона побачила в інтернеті рекламу, яка мала ознаки дискримінаційної. Як зазначають у «ЮрФем», у соцмережі були розповсюджені на продаж листівки, наклейки й календарі із зображенням оголених жінок у «відкрито-агресивних і принизливих образах сексуального характеру».

«Ідеєю рекламної продукції було доведення до відома військовослужбовців того, що поки вони захищають Україну від ворога, їх удома чекають привабливі й оголені жінки, які до того ж ще є чудовими домогосподинями», – пригадала Марта.

Вона підготувала скаргу до Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів щодо порушення законодавства про рекламу. За результатами розгляду скарги провели експертизу рекламної продукції, яка встановила її дискримінаційність. 

Надалі Держпродспоживслужба склала протокол про порушення законодавства про рекламу на фізичну особу-підприємця й скерувала його до суду. Як наслідок, суд постановив оштрафувати цього підприємця.

«Як бачимо, національне законодавство має інструменти для притягнення до відповідальності за дискримінаційну рекламу. Тому в разі ідентифікації рекламної продукції, яка містить дискримінаційний характер, варто реагувати й уживати заходів для притягнення недобросовісних рекламодавців до відповідальності», – наголосила Марта.

Як поскаржитися на сексистську рекламу

Експертки «ЮрФем» радять звернутися зі скаргою до Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів. У скарзі потрібно висвітлити, у чому полягає порушення законодавства про рекламу. 

Також ми спілкувалися з експерткою про те, як проявляється сексизм у рекламі, чому він шкідливий і як можна на таку рекламу поскаржитися.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.