Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВійськова: у Збройних силах не були готові забезпечувати таку кількість жінок в армії

Зараз службу проходить майже 43 тисячі військовослужбовиць

Збройні сили України виявилися не готовими до такої кількості жінок в армії й забезпечення для них рівного ставлення. Про це в ефірі випуску «Станція Краматорськ» розповіла військова Христина з позивним «Кудрява», капітанка Нацгвардії України, пише «Укрінформ».

Христина зазначає, що жінок досі не сприймають рівноцінно з чоловіками для призначення на бойові посади.

«Уже зараз є кулеметниці, артилерійські розрахунки, є жінки на посадах командирів. І треба було втовкмачити, що командир може поставити жінку на цю посаду, і вона буде виконувати ці обов’язки, і від неї можна вимагати рівноцінно, як від її побратимів», – наголосила військова.

Також Христина сказала, що досі є проблема із забезпеченням військовослужбовиць усім необхідним. Зокрема, жінкам часто доводиться носити чоловічу спідню білизну. 

«У допомозі з тилу були комплекти натільної білизни, серед якої певна кількість трусів. І якщо чоловіки порозгрібали їх, то я мусила, за відсутності іншого, брати чоловічі труси. Ця історія мала б бути передбачуваною ще з 2014 року. А ще [нижня] білизна, яка сушиться, привертає певну увагу й ажіотаж. Жінки в армії – це зазвичай про привернення зайвої уваги», – зазначила Христина.

Водночас вона не відчуває дискомфорту в спільному проживанні з військовими-чоловіками. «Єдина проблема, що, повертаючись до намета, коли спекотно, усі хлопці скидають футболки, а я не можу», – додала військова.

Христина служить у Національній гвардії України з 2013 року. Вона брала участь в обороні Рубіжного, Сєвєродонецька, Лисичанська, воювала на Бахмутському напрямку, має досвід командирки групи й заступниці командира мінометної батареї.

Жінки в Збройних силах

За даними Міноборони, станом на жовтень 2023 року кількість жінок у Збройних силах зросла на 40%, як порівняти з 2021 роком. Тепер у війську служить майже 43 тисячі жінок. У відомстві зазначають: це стало можливим завдяки тому, що Україна інтегрує в ЗСУ стандарти НАТО й принципи резолюції Ради Безпеки ООН, які гарантують рівні права жінок і чоловіків у війську. 

Утім, жінки в армії стикаються із сексизмом, а також недостатнім забезпеченням необхідними речами. Зокрема, форму для військовослужбовиць почали обговорювати на рівні Міноборони лише влітку 2022 року. Від початку повномасштабного вторгнення деякі волонтерські організації почали відшивати й відправляють жіночу форму захисницям.

У лютому цього року військовослужбовиці ЗСУ вперше отримали комплекти літніх польових костюмів, які виготовлені з урахуванням жіночих антропометричних параметрів. 

Раніше ми говорили з військовослужбовицями про те, як змінилася ситуація з жіночою формою і як її наявність впливає на сприйняття жінок в армії.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.