Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниШкільна форма може обмежувати фізичну активність дівчат – дослідження

Вони можуть соромитися бути активними через соціальні очікування

Дослідники Кембриджського університету виявили, що обов’язкова шкільна форма в навчальних закладах може обмежувати фізичну активність дівчат. 

Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) рекомендує молодим людям бути фізично активними впродовж тижня близько 60 хвилин у середньому. Проте більшість дітей і підлітків не дотримуються цієї рекомендації, особливо дівчата. 

Наявні дані свідчать, що шкільна форма може бути одним із факторів обмеження фізичної активності. Раніше вже порушували подібне питання: дослідження 2021 року, проведене в Англії, показало, що дизайн фізкультурної форми для дівчат стримує учениць від участі в певних видах діяльності.

У новому дослідженні проаналізували наявні дані про рівень фізичної активності майже 1,1 мільйона людей віком від 5 до 17 років у 135 країнах. Їх поєднали з новими даними про те, наскільки поширеним є використання шкільної форми в цих країнах.

У понад 75% охоплених країн більшість шкіл вимагають від своїх учнів носити шкільну форму. Дослідження виявило, що в цих країнах школярі менше займаються фізичною активністю. Середня частка всіх учнів, які дотримуються рекомендацій ВООЗ, у країнах, де є обов’язкова шкільна форма, становила 16%; вона зросла до 19,5% у країнах, де носіння форми є менш поширеним.

Дослідження показало стійкий гендерний розрив між рівнями фізичної активності хлопчиків і дівчаток, причому хлопчики в 1,5 раза частіше виконували рекомендації ВООЗ у всіх вікових групах. Однак розрив збільшився з 5,5% на рівні початкової школи в країнах, де немає єдиної шкільної форми, до 9,8% у країнах, де шкільна форма є обовʼязковою для більшості шкіл.

Цей висновок збігається з даними інших досліджень, які свідчать про те, що дівчатка соромляться займатися фізичною активністю, коли носять форму, у якій їм не комфортно.

«Дівчатка можуть почуватися менш упевнено під час виконання деяких вправ, як-от кружляння й перекиди на дитячому майданчику або їзда на велосипеді у вітряний день, якщо вони одягнені в спідницю чи сукню. Соціальні норми й очікування, як правило, впливають на те, що, на їхню думку, вони можуть робити в цьому одязі. На жаль, коли йдеться про зміцнення фізичного здоровʼя, це є проблемою», – сказала старша авторка дослідження Естер ван Слейс.

Дослідники наголошують, що результати дослідження не є остаточним доказом того, що шкільна форма обмежує фізичну активність дітей. Однак попередні, менш масштабні дослідження підтверджують ці висновки, вказуючи на те, що шкільна форма може створювати барʼєр.

Автори дослідження зазначають, що наразі існує достатньо доказів для подальшого вивчення того, чи існує причинно-наслідковий звʼязок між шкільною формою й низьким рівнем фізичної активності. Вони також підкреслюють важливість регулярної фізичної активності для всіх молодих людей незалежно від їхньої статі.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.