Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЮриста Миколу Хавронюка відзначили антипремією «Сексист року»

За його висловлювання щодо зґвалтування

Доктор юридичних наук Микола Хавронюк, який очолював робочу групу з розроблення нового Кримінального кодексу України, здобув антипремію «Сексист року». Згідно з результатами голосування в Telegram-каналі ресурсу «Гендер в деталях», Хавронюк набрав 25% голосів. 

За ним ідуть блогери Володимир Петров й Олексій Арестович – обидва набрали 18% голосів. На третьому місці (12%) опинилися Володимир Остапчук, співак Позитив і блогер Богдан Буше.

Чому Хавронюка назвали сексистом

Ще влітку 2023 року «Гендер в деталях» звернули увагу на висловлювання Миколи Хавронюка в коментарі для BBC News Україна. Як зазначав ресурс, Хавронюк адвокатує умовне покарання за скоєння сексуальних злочинів, вважаючи, що заборона відбувати термін умовно – «це занадто жорстоко». 

«Ба більше, цього не можна робити в сексуальних злочинах, тому що вони дуже всі різні. Одна справа, коли є проникнення в тіло, інша, коли немає. Навіть коли є проникнення, присутні багато аспектів: інтенсивність, груповий спосіб дій чи одна особа, навіть має враховуватися певна провокативна поведінка потерпілої, яка спочатку каже, що ніби хоче (статевих стосунків – ред.), а потім передумала», – сказав Хавронюк.

Він додав, що «всяке ж в житті буває», а тому «мають бути широкі межі для вибору покарання, щоб суддя міг ними користуватися». 

Також Хавронюк підтримав рішення судді призначити випробувальний термін трьом підліткам із Закарпаття, які зґвалтували 14-річну дівчинку. На його думку, присудити підліткам тюремний строк за злочин – це «непропорційне й неадекватне» покарання. Натомість він пропонує збільшити строк випробувального терміну.

Після таких висловлювань Хавронюка з’явилися дві петиції з вимогою про його відставку. Другій удалося набрати понад 25 тисяч підписів.

Сам Хавронюк згодом заявив, що його пояснення «журналіст виклав у вигідному йому контексті». Також юрист пояснив, які саме зміни відбудуться в оновленому Кримінальному кодексі. Зокрема, пояснюючи свою позицію, Хавронюк наголосив, що проєкт нового Кримінального кодексу передбачає посилення покарання за зґвалтування й сексуальне насильство, особливо щодо неповнолітніх.

«Злочини повинні каратися пропорційним покаранням. У разі вчинення тяжкого злочину контроль суспільства щодо особи, яка його вчинила, має бути посиленим. Не повинні однаково каратися зґвалтування й крадіжка або вбивство й шахрайство. Адже життя і статева недоторканість – значно більші цінності, ніж майно», – заявив Хавронюк.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.