Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд Алабами визнав заморожені ембріони дітьми. Правозахисники критикують таке рішення

Рішення ставить під загрозу процедуру ЕКЗ та вплине на пацієнтів, які її потребують

Верховний суд штату Алабама (США) постановив, що заморожені ембріони – це вже люди, і тому за їх знищення може бути передбачена відповідальність. Про це пише The Washington Post.

У 2018 році в Алабамі надали повні особистісні права зародкам, але тоді не згадувалося про заморожені ембріони.

Нинішня справа в Алабамі стосується того, чи може пацієнт, який помилково знищив заморожені ембріони інших пар, понести відповідальність за позовом про протиправну смерть. Суд вирішив, що таки може, зазначивши, що «ненароджені діти теж є дітьми». Фактично, суд надав заплідненим яйцеклітинам такий самий захист, як і народженим дітям.

Противники абортів називають таке рішення «логічним» для розвитку антиабортних рухів, які прагнуть розширити визначення поняття людського життя. Водночас захисники репродуктивних прав вважають, що рішення суду ставить під загрозу процедуру екстракорпорального, або штучного, запліднення (ЕКЗ) і вплине на сотні тисяч пацієнтів, які її потребують.

Заступниця виконавчого директора Pregnancy Justice Дана Сассман зазначає: щодо процедури ЕКЗ, то для більших шансів завагітніти зазвичай створюють кілька ембріонів. Якщо жінці не вдасться завагітніти з першого разу, то вона зможе спробувати ще. Після того, як пацієнтка завагітніє, вибір, що робити з ембріонами, які залишилися, може бути складним. Особливо через рішення Верховного суду.

Пацієнти або клініки побоюються, що утилізація запліднених яйцеклітин призведе до штрафних санкцій, зазначають правозахисники. За словами старшої радниці Центру репродуктивних прав Карли Торрес, це також може призвести до того, що медичні працівники будуть менш охоче надавати допомогу. Крім того, рішення суду може загалом вплинути на те, чи захочуть люди робити процедуру ЕКЗ.

Медична асоціація штату Алабама вважає, що рішення суду може зробити ЕКЗ дорожчим або призвести до закриття клінік із лікування безпліддя чи переїзду за межі штату через підвищений ризик судових позовів.

Судді відмахнулися від таких занепокоєнь, зазначивши, що саме законодавча влада має забезпечити правовий захист «ненародженого життя» без винятків. Головний суддя Верховного суду Алабами Том Паркер досліджуючи «святість ненародженого життя», цитував Біблію:

«Людське життя не може бути неправомірно знищено, не викликаючи гніву святого Бога, який розглядає знищення Свого творіння як образу для себе. Навіть до народження всі люди носять образ Бога, і їхнє життя не можна знищити, не знищивши Його слави».

З постанови суду не було зрозуміло, чи дозволять утилізувати ембріони в будь-який момент або з будь-якою метою. Судді зазначили, що позивачі підписали контракти, в яких вони погодилися, що їхні ембріони можуть бути знищені або передані на дослідження, якщо вони залишатимуться замороженими понад пʼять років. Суд першої інстанції не розглянув ці аргументи, і Верховний вирішив теж цього не робити.

Віцепрезидентка з питань державної політики в Інституті Гутмахера Келлі Баден зауважила: рішення суду демонструє, що скасування постанови «Ро проти Вейда» наділило суддів і законодавців повноваженнями обмежувати не тільки аборти.

«Ро проти Вейда» – історичне рішення Верховного суду США 1973 року, яким ствердили, що Конституція США захищає свободу вагітної жінки здійснити аборт без надлишкових державних обмежень.

У червні 2022 року Верховний суд США ухвалив, що конституція не передбачає права на аборт і штати мають право регулювати цю сферу самостійно. Відтоді в багатьох американських штатах ухвалили суворі закони, через які жінки не можуть безпечно перервати вагітність.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.