Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКомандирка підрозділу Збройних сил України Оксана Рубаняк отримала нагороду від РНБО

«Захиснику України»

Українська письменниця, командирка одного з підрозділів ЗСУ Оксана Рубаняк (позивний «Ксена») отримала відзнаку «Захиснику України» від Ради національної безпеки та оборони України.

Разом із Оксаною нагороду отримали військовослужбовці з Івано-Франківська Назарій Кішак і Роман Мигаль.

«Неочікувано, приємно. У часи захисту власної країни, тотального знищення окупантом української нації, немає нічого важливішого за боротьбу. Бо боротьба – єдиний шанс на існування, перемогу, зміцнення», – написала Оксана Рубаняк у Facebook.

Що відомо про Оксану Рубаняк

Оксана Рубаняк, на позивний «Ксена» – командирка одного з підрозділів Збройних сил України. На початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Оксані було 19 років. Вона записалася в одне з добровольчих формувань Івано-Франківська й допомагала патрулювати місто. Від травня 2022 року Оксана служила кулеметницею у 72 окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців, була єдиною жінкою у своєму взводі.

У березні 2023 року Оксана Рубаняк отримала поранення під час артилерійського обстрілу у Вугледарі на Донеччині. Військовослужбовиця проходила реабілітацію в Івано-Франківську. Там їй вручили відзнаку «За честь і звитягу». На початку серпня 2023 року «Ксена» після реабілітації повернулася на фронт. У 2024 році перевелась до 153-ї окремої механізованої бригади, де очолила один із підрозділів.

Незадовго до річниці повномасштабного вторгнення Оксана Рубаняк видала збірку віршів «Назустріч смерті», а нині готує до публікації нову. Читайте нашу розмову з військовою про те, як вона ухвалила рішення вступити до армії, які обовʼязки їй треба було виконувати в кулеметному взводі і як потрібно боротися із сексизмом у ЗСУ.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.