Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниThe New Yorker виклав фільм про українку, яка привернула увагу до війни в Україні сатиричними відео

Її ролики в TikTok про життя під час війни набирали мільйони переглядів

The New Yorker у межах проєкту The New Yorker Documentary опублікував документальний короткометражний фільм «Слідами Валерії» (Following Valeria) про українку, яка стала популярною в соцмережах через розповіді про повномасштабну війну в Україні.

«Коли два роки тому російські бомби впали на Україну, Валерія Шашенок, двадцятирічна фешн-фотографка, сховалася з батьками в підвалі в Чернігові. Вони чекали, неспокійні та стурбовані, поки російські війська тримали місто в облозі. Намагаючись відволіктися, Валерія створила серію відео для TikTok, зокрема про бомбосховище», – пишуть у The New Yorker. 

Валерія показувала життя в укритті, зокрема, як варила каву за допомогою паяльної лампи, а під час вилазок назовні знімала зруйновані будівлі й вирви від вибухів. Відео Валерії часто були саркастичні, як зазначає видання, «у перші тижні війни українці знайшли порятунок у чорному, абсурдному гуморі». Незабаром ролики Валерії стали вірусними, один із них набрав понад 20 мільйонів переглядів лише за три дні. Згодом дівчина вирішила виїхати з України до Польщі.

На відео Валерії натрапила документалістка Нікола Феґґ. Вона назвала їх «чарівними й водночас дуже дивними». 

«Я не могла зрозуміти, звідки береться її гумор», – сказала Феґґ, і з цього питання вони з дівчиною почали працювати над документальним фільмом «Слідами Валерії». 

Феґґ уперше зустріла Валерію у Варшаві, а тоді супроводжувала дівчину під час її подорожі Європою, доки та не повернулася до України. У стрічці показують, як дівчина продовжує вести сторінку в TikTok, бере участь у проукраїнських мітингах, відвідує Європарламент.  

«Я зрозуміла, що можу говорити серйозні речі і що я достукалася до людей. Було багато людей, які хотіли слухати молоду дівчину, а не якогось серйозного дядька в парламенті», – сказала Валерія.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.