Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Києві відкрили виставку «Ломикамінь» про жіночий спротив російській окупації Криму

До Дня спротиву окупації Криму, який щорічно відзначають 26 лютого

У приміщенні Представництва президента України в Автономній Республіці Крим відкрилася мистецька виставка «Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму» про жіночий спротив російській окупації Криму. Виставку відкрили до Дня спротиву окупації Криму, який щорічно відзначають 26 лютого. 

Про це інформує видання ZMINA. 

Роботи виставки присвячені незаконно ув’язненим жінкам у тимчасово окупованому Криму. Серед таких – журналіска й правозахисниця Луфтіє Зудієва, журналістка Ірина Данилович, кримська татарка Леніє Умерова. 

Представниця президента в АРК Таміла Ташева наголосила: «Ці політув’язнені жінки – дружини, матері, сестри політв’язнів. Вони взяли на себе важку ношу адвокації, виховання дітей, піклування про сім’ю, але не відмовилися від поглядів, які є важливими для їхньої родини. Це й жіночі рухи спротиву, як-от «Зла Мавка». Це і звичайні громадянки, які не бояться відкрито висловлювати свою проукраїнську позицію. Культура росіян побудована на тому, що жінок недооцінюють, сприймають лише як «доповнення до чоловіка». І це ще один аспект, у якому ми кардинально відрізняємося від окупантів, це ще одна причина, чому ми сьогодні не зупиняємось у своїй боротьбі».

Виставку назвали іменем квітки, яка росте в кримському високогір’ї серед моху, на яку у своїй поезії звернула увагу українська поетеса Леся Українка. На виставці представили роботи українських сучасних мисткинь: Алевтини Кахідзе, Марії Куліковської, Лії Достлєвої і Юлії По, Еміне Зіятдінової – а також щоденники активісток жіночого руху спротиву «Зла Мавка». 

Виставка триватиме в Представництві президента в АРК до 13 травня 2024 року.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.