Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНа підтримку бійця Віктора Пилипенка військові й активісти відмовляються від нагород УПЦ КП

Раніше церква анулювала відзнаку Пилипенка, бо дізналася, що він гей

Українські військовослужбовці Ілля Кротенко й Іван Гаврилко, а також активісти Павло Шатохін і Наталія Соловйова відмовилися від нагород, які отримали від імені патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета. Вони зробили це, щоб підтримати військового Віктора Пилипенка, якому раніше анулювали відзнаку через те, що він гей.

Павло Шатохін зробив допис у Facebook, звернувшись до УПЦ КП: «Мені складно оцінити ступінь образи, яку ви намагалися донести військовослужбовцю Вікторові Пилипенку, називаючи його гріховником і посилаючись на якісь «темні сили», бо я до кінця не в курсі правил вашого уявного чаклунського світу… Якщо правила вашої дивної уявної гри передбачають образи та спроби принизити в реальному світі військовослужбовців України (і будь-якої людини), то не дивуйтеся, що отримаєте у відповідь зневагу або ті ж самі образи».

Ілля Кротенко назвав анулювання нагороди для Пилипенка «абсолютно огидним вчинком» і заявив, що відмовляється від аналогічної відзнаки, яку йому вручили.

Активістка Революції гідності Наталія Соловйова також підтримала військового. «Я зараз багатьох здивую, але я також маю медаль від УПЦ Київського Патріархату й Патріарха Філарета за період Майдану. І хочу від неї відмовитися через дії, які мені здаються огидними – відібрати нагороду в хороброї людини, ветерана війни Віктора Пилипенка через те, що він відкритий гей, вважаю неприпустимим», – написала Соловйова.

Що передувало

Патріарх Філарет Української православної церкви Київського патріархату відзначив нагородами за «Жертовність і любов до України» весь особовий склад медичного пункту 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Збройних сил України.

Серед відзначених військовослужбовців є бойовий медик і відкритий гей Віктор Пилипенко. Після того, як УПЦ КП дізналася про сексуальну орієнтацію військового, вона анулювала його нагороду.

Нагороди вручали 15 лютого. Віктор Пилипенко згодом написав у Facebook, що радий за те, що «патріарх Філарет зробив такий крок і подякував відкритому гею й активісту правозахисту за захист», а «очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+ людей».

Утім, після цього в УПЦ КП заявили: слова військового про те, що церква змінила свою позицію щодо ЛГБТК+ людей – це «відверта брехня й маніпуляція». У церкві також наголосили, що Пилипенко «отримав подяку виключно як захисник України, а не як активіст ЛГБТ» і що Філарет «не знав про гріховні схильності» військового. Через сексуальну орієнтацію Пилипенка УПЦ КП вирішила анулювати йому нагороду.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.