Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Албанії уряд закликають криміналізувати кібернасильство над жінками

На тлі нещодавніх випадків самогубств серед жінок у країні

Уряд Албанії закликають запровадити кримінальну відповідальність за кібернасильство над жінками. До такого рішення підштовхують нещодавні випадки самогубств серед жінок, які трапилися в країні. Про це пише Euronews.

Зазначають, що в лютому цього року 27-річна жінка наклала на себе руки після того, як чоловік, із яким вона зустрічалася, шантажував її й опублікував її відверті фотографії в TikTok. Цей чоловік – тіктокер Алтін Чоку, його звинуватили в «доведенні людини до самогубства». Минулого місяця він уперше постав перед судом.

Це стало другим випадком самогубства в Албанії цього року, спричиненим витоком інтимних фотографій у соцмережі.

Координаторка Албанської мережі з розширення прав і можливостей жінок (AWEN) Аніта Луші сказала Euronews Next: «Доведення жінок до суїциду – це питання надзвичайної ситуації й національної безпеки. Насильство на основі цифрових зображень досягло того піку, коли ми не можемо більше терпіти й спостерігати за цим».

За словами Луші, AWEN розпочинає перше дослідження випадків суїциду серед жінок через кібернасильство. Результати очікують наприкінці року. Їх організація хоче використати для розроблення законопроєкту, який запровадить кримінальну відповідальність за насильство над жінками в інтернеті.

«[Албанія] перебуває в процесі перегляду кримінального кодексу, тому це було б найважливішим... актом, який уряд повинен зробити прямо зараз», – додала Луші.

Албанія – одна з країн, що підписала Стамбульську конвенцію, спрямовану на боротьбу з насильством щодо жінок і запобігання йому. Однак ця конвенція не стосується конкретно будь-яких форм кібератак.

Раніше цього місяця Європейська комісія схвалила нову директиву щодо боротьби з мізогінією в інтернеті. Документ криміналізує всі форми кібернасильства щодо жінок, включно з поширенням без згоди інтимних зображень, зокрема дипфейків. У Єврокомісії наголосили, що такі дії можуть призвести до проблем із психічним здоров’ям чи навіть до самогубства.

Хоча Албанія не є членом ЄС, вона є країною-кандидатом до Союзу. За словами Луші, вони, як правило, ухвалюють директиви ЄС, щоб наблизитися до членства. Тому, зазначає координаторка, ця нова директива ЄС буде корисна у формуванні позиції Албанії щодо кібернасильства проти жінок.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.