Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Туреччині за день сталося 7 випадків феміциду. Це пов’язали з виходом зі Стамбульської конвенції

Країна вийшла з конвенції у 2021 році

У кількох містах Туреччини за день загинули сім жінок. Імовірно, їх убили їхні чоловіки або колишні чоловіки. Про це пише The Guardian із посиланням на турецькі ЗМІ.

Випадки феміциду трапилися в найбільших містах країни: Ізмірі, Бурсі, Сакар’ї, Ерзурумі, Денізлі й Стамбулі. Убиті жінки були у віці від 32 до 49 років. Підозрюваними вважаються чоловіки або колишні чоловіки цих жінок.

Щонайменше троє з імовірних нападників наклали на себе руки, двох заарештували, а один помер від поранень, які отримав під час затримання. Місце перебування ще одного чоловіка поки залишається невідомим.

Убивства пов’язуть із тим, що Туреччина у 2021 році вийшла зі Стамбульської конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству й боротьбу з цими явищами. У 2023 році правозахисна жіноча громадська організація «Зупинимо феміцид» зафіксувала 315 убивств жінок.

«За 15 років єдиним роком, коли кількість феміцидів зменшилася, був 2011 рік, коли ухвалили Стамбульську конвенцію», – зазначили в організації.

На початку січня головний прокурор Верховного апеляційного суду Туреччини Бекір Шахін запропонував відновити смертну кару за вбивство жінок. Шахін переконаний, що в деяких випадках довічне ув’язнення з обтяжувальними обставинами недостатнє й не стримує від скоєння таких само злочинів.

В Україні Стамбульська конвенція набула чинності 1 листопада 2022 року. Ми пояснювали, чому ця конвенція на часі і що вона змінить у питаннях насильства стосовно жінок і домашнього насильства.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.