Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНижня палата парламенту Чехії не підтримала легалізацію одностатевих шлюбів

До узаконення таких шлюбів закликав президент країни

Нижня палата чеського парламенту 28 лютого схвалила законопроєкт, покликаний урівняти в більшості прав гетеросексуальні й гомосексуальні пари, але не підтримала легалізацію одностатевих шлюбів. Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Czech Radio.

Поправки до Цивільного кодексу Чехії, які парламент намагався розглянути з середини минулого року, передбачали, що люди однієї статі матимуть у шлюбі такі ж права, які зараз мають гетеросексуальні пари. Це наявність спільного майна, право на пенсію вдівця та вдови, права й обовʼязки щодо дітей, а також доступ до замісної сімейної опіки.

У результаті зареєстровані цивільні партнерства, які ще з 2006 року можуть укладати одностатеві пари, мали б практично зникнути як інститут.

Але через протести консервативних депутатів кінцевий законопроєкт, який ухвалила нижня палата чеського парламенту, не запроваджує одностатевих шлюбів, а лише підтверджує вже наявний механізм партнерств для гомосексуальних пар.

Документ також не передбачає права всиновлення для таких пар. Гомосексуальні пари зможуть всиновити дитину лише в тому разі, якщо один із партнерів є її біологічним батьком чи матір’ю.

Тепер законопроєкт передадуть на обговорення до верхньої палати – Сенату. Після цього його має підписати президент Петр Павел. Раніше він підтримав легалізацію саме одностатевих шлюбів у Чехії.

Більшість країн-членів Європейського Союзу дозволяють одностатеві шлюби. Однією з останніх їх схвалила Греція.

Наприкінці січня в Чехії також не змогли проголосувати за ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання й боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.