Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКолишня японська військова отримала нагороду США за боротьбу із сексуальними домаганнями

Women of Courage

Колишня японська військовослужбовиця Ріна Гоной отримала нагороду Women of Courage за те, що вона домоглася змін у японській армії завдяки своїй перемозі у справі про сексуальні домагання. Про це пише Reuters.

Гоной – одна з 12 лауреаток американської нагороди, яку вручать 4 березня. Премію Women of Courage вручають жінкам, які «демонструють виняткову сміливість, силу й лідерство в захисті миру й прав людини».

«Отримання цієї нагороди означає, що мої дії не були помилковими. Я сподіваюся, що зможу надати сміливості людям, особливо тим, хто не може постояти за себе. Це нагорода для жінок, але я завжди кажу, що жінки й чоловіки повинні працювати разом, щоб зробити суспільство кращим», – сказала Гоной в інтервʼю агентству Reuters.

Більше про історію військової

Ріна Гоной була офіцеркою в Силах самооборони Японії (JSDF). Вона розповідала, що після вступу на службу у 2020 році зазнавала сексуальних домагань і переслідувань. А у 2021 році під час військових навчань Гоной постраждала від сексуального насильства: її схопили троє солдатів і почали імітувати з нею статевий акт. Вона поскаржилася на інцидент керівництву, однак це не дало результатів.

У 2022 році Гоной пішла з армії й публічно розповіла про пережите сексуальне насильство, виклавши відео в YouTube. Також жінка подала позов до суду, вимагаючи відшкодування збитків за напад і за бездіяльність у відповідь на її скарги.

Після того, як про інцидент стало відомо, Міністерство оборони Японїі принесло вибачення Гоной і повідомило, що звільнило п’ятьох чоловіків, причетних до нападу на неї, а ще чотирьох притягнуло до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, справа Ріни Гоной спонукала міністерство провести розслідування. У результаті зафіксували близько 1400 випадків сексуальних домагань і знущань в армії, про які не повідомляли раніше.

У грудні 2023 року суд у Японії визнав трьох колишніх солдатів винними в сексуальному насильстві над Ріною Гоной. Солдатів Шутаро Сібуя, Акіто Секіне і Юсуке Кімезаву засудили до двох років позбавлення волі умовно.

Справа Ріни Гоной набула розголосу в Японії, оскільки в країні постраждалі від сексуального насильства досі не можуть вільно говорити про пережитий досвід. Завдяки своїй боротьбі Гоной увійшла до цьогорічного списку 100 найвпливовіших жінок від BBC, а видання Time додало її до переліку 100 нових світових лідерів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.