Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниҐренландські жінки подали до суду на Данію через примусову контрацепцію

Це вже другий такий позов

Група зі 143 жінок корінного народу Гренландії подала до суду на Данію за те, що в 1960-х роках їм встановили контрацептивну спіраль без їхньої згоди чи відома. Про це пише Associated Press.

Жінки наголошують, що такі дії – порушення їхніх прав. Деякі з тих, кому встановили спіраль, на той час були підлітками. За словами жінок, за допомогою спіралей хотіли сповільнити зростання корінного населення Ґренландії, яке стрімко збільшувалося в 1960-х роках.

Влада Данії зазначає, що в період з 1960-х до середини 1970-х років контрацептивні спіралі отримали близько 4500 жінок і дівчат. Імовірно, це половина фертильних жінок Ґренландії.

Адвокати жінок стверджують, що їхня єдина можливість «добитися справедливості» – звернутися до суду, оскільки найстаршій постраждалій жінці вже за 80 років і вони «не можуть чекати». Жінки вимагають компенсацію в розмірі майже $6,3 мільйона.

Торік у жовтні 67 ґренландських жінок подали перший позов проти Данії через те, що їм без їхньої згоди або відома поставили контрацептивну спіраль. Уряд країни запропонував психологічні консультації постраждалим.

Також на початку 2023 року Данія спільно з урядом Ґренландії розпочала неупереджене розслідування справи про практики запобігання вагітності, що застосовувалися в Ґренландії в період з 1960 по 1991 рік. Розслідування має завершитися в травні 2025 року.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.