Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Польщі розглянуть одразу чотири законопроєкти про лібералізацію абортів

Зараз перервати вагітність у країні можна лише у двох випадках

Цього тижня Сейм Польщі розгляне чотири законопроєкти, які мають на меті лібералізувати право на аборт. Зараз перервати вагітність у країні можна лише у двох випадках: вагітність унаслідок зґвалтування або якщо життя чи здоровʼя жінки під загрозою.

Видання RMF24 пише, що два проєкти закону внесла партія «Лівиця», один – «Громадянська платформа», і ще один – блок «Третій шлях». Їх розглянуть на сесії 6–8 березня. А в понеділок, 4 березня, у парламенті мають остаточно визначити, за якою процедурою будуть розглядати проєкти. 

Що передбачають ці законопроєкти 

Один із проєктів «Лівиці» пропонує часткову декриміналізацію аборту й допомогу в здійсненні процедури, а другий легалізує переривання вагітності впродовж перших 12 тижнів. 

Проєкт «Громадянської платформи» передбачає, що вагітна має право зробити аборт у перші 12 тижнів вагітності.

А законопроєкт від блоку «Третій  шлях» пропонує скасувати рішення Конституційного суду Польщі від 2020 року, яке закріпило майже повну заборону на аборт. Від політиків цього блоку також лунала пропозиція провести загальнонаціональний референдум з цього питання. 

Після запровадження майже повної заборони на аборт час від часу в ЗМІ повідомляли про випадки, коли польські лікарі відмовлялися переривати вагітність жінкам навіть у разі ризику їхньому життю, побоюючись порушити закон. Це викликало численні протести з вимогою лібералізувати аборти.

Фото: Mila Zytka

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.