Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПостраждалі від сексуального насильства під час війни в Україні вже в березні отримають репарації

Запрацював пілотний проєкт

В Україні запрацював пілотний проєкт з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни. Про це, як пишуть «Суспільне» й «Радіо Свобода», повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

У межах програми постраждалі отримають одноразову виплату у розмірі 3 тисяч євро. До першого проєкту планують залучити 500 людей. 

«29 лютого офіційно стартували з цим проєктом, провели перші засідання, а з 1 по 31 березня 40 людей пройдуть процедури, щоб отримати відповідні статуси й перші проміжні репарації», – розповіла урядовиця.

Щоб отримати репарації, постраждала людина повинна пройти верифікацію. Постраждалим гарантується повна конфіденційність.

«Є протокол взаємодії, який мінімізує травматизацію: це процес роботи з психологом, супроводження людини, робота через центри допомоги врятованим з кейс-менеджером, тобто, людиною, яка супроводжує тебе весь час і роками, скільки це потрібно», – пояснила Стефанішина.

За її словами, наступний етап проєкту буде більш масштабний, оскільки до жовтня планують «сформувати певну практику й досвід». Крім того, до уваги, імовірно, також братимуть злочини не лише сексуального характеру.

Стефанішина додала, що ця робота відбувається у взаємодії з офісом Генерального прокурора, який розслідує такі злочини, а також Міністерством юстиції, яке формує реєстр збитків. Партнерами реалізації проєкту також є центри допомоги врятованих та профільні громадські організації.

Станом на 4 березня Офіс генерального прокурора України розслідує 274 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.