Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниФранція стала першою країною у світі, яка закріпила право на аборт у конституції

Прем’єр закликав зробити країну лідером у сфері прав жінок

Французькі законодавці 4 березня переважною більшістю схвалили законопроєкт про закріплення права на аборт у конституції. Франція стала єдиною й першою країною у світі, яка зробила такий крок. Про це пишуть Reuters і Associated Press.

За законопроєкт проголосували 780 законодавців, а проти нього – 72. Документ вносить зміни до статті 34 конституції, а саме про те, що «закон визначає умови, за яких реалізується гарантована жінкам свобода добровільного переривання вагітності». 

Напередодні голосування прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь звернувся до понад 900 законодавців, які зібралися на спільне засідання у Версалі. Він заявив, що Франція має «моральний борг перед жінками» й закликав зробити країну лідером у сфері прав жінок і стати прикладом для країн у всьому світі.

Опитування громадської думки показали, що близько 80% французів підтримують законність абортів. На підтримку рішення парламенту в центрі Парижа зібралися активісти за права жінок, а на Ейфелевій вежі відображалося повідомлення «Моє тіло – мій вибір».

Аборти у Франції декриміналізували законом 1975 року, але до цього часу в конституції не було нічого, що гарантувало б право на нього. На тлі рішення Верховного суду США 2022 року, яке скасувало федеральні гарантії здійснення абортів, президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв закріпити відповідне право у французькій конституції.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.