Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ аптеках Каталонії тепер безоплатно дають багаторазові засоби менструальної гігієни

Це одна з перших подібних ініціатив у світі

У понад 3300 аптеках Каталонії (регіону в Іспанії), почали безоплатно давати багаторазові засоби менструальної гігієни: спідню білизну для місячних, менструальні чаші, тканинні прокладки. Це одна з перших подібних ініціатив у світі, пише The Guardian.

Це також частина зусиль регіонального уряду. Вони мають на меті боротися з «менструальною бідністю» (period poverty) – обмеженим доступом до засобів гігієни, часто через їхню вартість. 

Проведене в регіоні опитування показало, що 44% жінок, які користуються засобами менструальної гігієни, не можуть дозволити собі придбати їх, а 23% сказали, що їм доводиться повторно використовувати речі, призначені для одноразового використання.

Обмежена доступність засобів менструальної гігієни може заважати ходити до школи або на роботу, а також підвищує ризик інфікування й синдрому токсичного шоку. 

Держслужбовиця Естер Міралес зауважила, що якби цисгендерні чоловіки мали менструацію, то проблему з доступом до засобів менструальної гігієни «вирішили б набагато раніше».

Окрім забезпечення менструальної рівності, нововведення мають сприяти використанню багаторазових засобів менструальної гігієни, а також скороченню понад дев’яти тисяч тонн відходів, які щороку утворюються в Каталонії від використаних одноразових тампонів і прокладок.

У 2020 році Шотландія стала першою країною, яка впровадила безоплатний доступ до тампонів і прокладок. Але уряд Каталонії заявив, що саме вони перші почали безоплатно давати саме багаторазові засоби менструальної гігієни.

Також у 2022 році Іспанія ухвалила закон, який передбачає, що засоби менструальної гігієни мають безоплатно надавати в школах, вʼязницях, жіночих медичних закладах й інших громадських закладах.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.