Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Ґамбії хочуть знову дозволити жіноче обрізання

Це назвали глибоко вкоріненою культурною й релігійною практикою, яку треба знову впровадити

Парламент Ґамбії в понеділок, 4 березня, почав розглядати законопроєкт про скасування заборони на калічення жіночих статевих органів. Про це пише VOA.

Законопроєкт представив депутат Алмаме Гібба. У документі йдеться, що жіноче обрізання – це глибока вкорінена культурна й релігійна практика, а заборона на неї порушує право на дотримання традицій.

Тими, хто заговорив про декриміналізацію жіночого обрізання була, зокрема, Вища ісламська рада Ґамбії – головна мусульманська організація країни. Там видали фетву (богословсько-правовий висновок в ісламі), який підтвердив «законність» такої практики. У раді заявили, що жіноче обрізання – це «не просто успадкований звичай», а «одна з чеснот ісламу». Тому вони закликали уряд переглянути заборону.

Друге читання законопроєкту заплановане на 18 березня. Утім, у січні Міжнародна асоціація юристів заявила, що законопроєкт навряд чи набуде чинності через міжнародні зобовʼязання Гамбії.

Ставлення до жіночого обрізання

У звіті ЮНІСЕФ за 2021 рік ідеться, що 76% гамбійських жінок у віці від 15 до 49 років зазнали каліцтва статевих органів. Ця практика може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема до появи інфекції, кровотеч, безпліддя чи ускладнення під час пологів, а також погіршення сексуального задоволення.

У Ґамбії жіноче обрізання заборонили у 2015 році. Тодішній президент назвав практику  застарілою й такою, що не відповідає вимогам ісламу. Пізніше того ж року парламент ухвалив перший закон, який конкретно забороняє каліцтва й передбачає за них покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

За даними ЮНІСЕФ, у період з 2018 по 2021 рік до суду передали лише один випадок каліцтва статевих органів, за яким не винесли жодного обвинувального вироку чи покарання.

Загалом ЮНІСЕФ визначає калічення жіночих геніталій як «часткове або повне видалення жіночих зовнішніх статевих органів або інше пошкодження жіночих статевих органів з немедичних причин». В організації це вважають порушенням прав людини. За оцінками, 200 мільйонів дівчат і жінок у всьому світі зазнали тієї чи іншої форми цієї практики.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.