Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ США незабаром почнуть продавати протизаплідні пігулки без рецепта

Цей крок має полегшити доступ до засобів контрацепції в країні

В аптеках США найближчими тижнями з’являться протизаплідні пігулки Opill, які жінки будь-якого віку зможуть придбати без рецепта від лікаря. Про це пише BBC.

Торік Управління з продовольства й медикаментів США дозволило продаж цих протизаплідних пігулок без рецепта. Цей крок має полегшити доступ до засобів контрацепції у країні. 

Медики стверджують, що пігулки є безпечними, оскільки не містять естрогену, а отже, мають менше побічних ефектів і ризиків для здоровʼя. Експерти дійшли висновку, що препарат Opill, який FDA вперше схвалила в 1973 році, довів свою безпечність й ефективність у запобіганні вагітності.

Після цього рішення США долучаються до 100 країн світу, які зробили протизаплідні таблетки доступними без рецепта.

За словами експертів, жінки й дівчата часто стикаються з низкою перепон у доступі до послуг із репродуктивного здоров’я, а також зі стигмою з боку медичних працівників і батьків, коли намагаються отримати протизаплідні препарати.

Медики й активісти стверджують, що продаж протизаплідних засобів без рецепта матиме багато переваг для здоров’я жінок і дівчат, зокрема зменшить кількість випадків небажаної вагітності.

Раніше в Україні просили зробити безрецептурними засоби екстреної контрацепції. В одній із петицій із таким закликом зазначалося: необхідність обов’язкового рецепту на препарати екстреної контрацепції порушує права громадян на своєчасну медичну допомогу, а також чинить репродуктивне насильство щодо жінок, які постраждали, наприклад, від зґвалтування. 

Торік у вересні МОЗ підтримало продаж засобів екстреної контрацепції без рецепта лікаря. У відомстві зазначили, що наразі в Україні ці препарати відпускають за рецептом, бо вони є гормональні, а отже, можуть мати серйозний вплив на здоровʼя й подальше самопочуття жінки. Засоби екстреної контрацепції є рецептурними через рішення виробника, який зареєстрував лікарський засіб в Україні.

МОЗ зверталося до низки виробників як оригінальних препаратів екстреної контрацепції, так і дженериків із проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.