Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗ’явилася петиція з вимогою запровадити механізми протидії сексуальним домаганням і насильству в ЗСУ

Автори зауважують, що через брак таких механізмів важко запобігати зловживанням і карати кривдників

На сайті Президента України зареєстрували петицію щодо впровадження механізму протидії сексуальним домаганням і гендерному насильству в Збройних силах.

Авторка петиції – парамедикиня, ветеранка, громадська активістка, очільниця «Жіночого ветеранського руху» Катерина Приймак. Також до звернення долучилися ресурс «Гендер в деталях», громадські організації «Інститут гендерних програм», «Юридична сотня».

У петицїї зазначають: дослідження «Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні» зафіксувало десятки випадків сексуальних домагань у ЗСУ, яким не запобігли й за які не покарали кривдників через брак дієвих механізмів протидії. 

Також дослідження показало, що сексуальні домагання можуть стати підставою для звільнення постраждалої з лав ЗСУ. Автори петиції зауважують, що наявні механізми протидії й розслідувань випадків сексуальних домагань і насильства за ознакою статі не ефективні, бо не адаптовані під низку особливостей таких ситуацій.

Водночас вони нагадують, що в жовтні 2021 року за участі радниці головнокомандувача ЗСУ з гендерних питань ГО «Юридична сотня», ГО «Інститут ґендерних програм» і ГО «Жіночий ветеранський рух» розробили детальний алгоритм ідентифікації випадків сексуального домагання, порядок реагування, розслідування й службової перевірки. Він передбачав створення відповідних інституційних механізмів.

Утім, до повномасштабної війни Генеральний штаб не встиг призначити людей на посади підрозділу гендерної інтеграції в апараті Головнокомандувача ЗСУ.

«За цим слідувало б ухвалення Інструкції із запобігання сексуальним домаганням і гендерній дискримінації в ЗСУ, яка до 24 лютого 2022 року пройшла погодження зі всіма командуваннями. Таким чином, ані запропоновані механізми, ані будь-які інші так і не були затверджені й утілені», – наголошують у петиції.

Автори закликають Верховного Головнокомандувача якнайшвидше запровадити механізми реагування на сексуальні домагання й насильство за ознакою статі в ЗСУ.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.