Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд у Москві залишив без змін «вирок» полоненому правозахиснику Максиму Буткевичу

Торік його засудили до 13 років позбавлення волі

Верховний суд у Москві залишив без зміни «вирок» українському правозахиснику Максиму Буткевичу. У березні 2023 року підконтрольний росії суд на території окупованої Луганської області «засудив» Буткевича до 13 років позбавлення волі.

Йому інкримінували «жорстоке поводження з цивільним населенням і застосування в збройному конфлікті заборонених методів». Також Максима звинуватили в «замаху на вбивство двох осіб й умисному ушкодженні майна». 

«У кримінальній справі немає ніяких доказів того, що Буткевич здійснив злочин проти мирного населення», – повідомив адвокат Буткевича Леонід Соловйов «Суспільному».

Він додав, що під час розгляду касаційної скарги Буткевич обмовив себе під час слідства, визнавши провину. Буткевич сказав, що, окрім його первісних свідчень, у справі немає інших доказів. Він зазначав, що суд не намагався розібратися, чому раптом після двох місяців полону він змінив свої свідчення.

«Самообмовляння було зумовлене… З одного боку, мені було сказано, що якщо я погоджуся, то після засудження мене в стислий термін поміняють на засудженого військовополоненого ЗС РФ. Як інші аргументи мені було пояснено, що у разі відмови я буду підданий різним методам фізичного впливу. Деякі [методи] мені продемонстрували», – сказав суддям Буткевич.

Соловйов зазначив, що захист Буткевича буде подавати скарги в президію Верховного суду.

«Будемо старатися зробити так, щоб у колонії він був усім забезпечений. Будемо сподіватися на швидкий обмін. Почуває він себе добре. Листи, нехай хоч із затримками, але він отримує», – сказав Соловйов.

БІЛЬШЕ ПРО МАКСИМА БУТКЕВИЧА

До повномасштабного вторгнення Максим Буткевич спеціалізувався на допомозі біженцям, переселенцям і протидії дискримінації. Він став співзасновником проєкту «Без кордонів». Понад 20 років Максим Буткевич присвятив правозахисній діяльності. У березні 2022 року вступив у Збройні сили України. У червні того ж року потрапив у російський полон у районі Золотого й Гірського на Луганщині.

10 березня 2023 року підконтрольний росії суд на території окупованої Луганської області «засудив» Буткевича до 13 років позбавлення волі. Йому інкримінували «жорстоке поводження з цивільним населенням і застосування в збройному конфлікті заборонених методів». Також Максима звинуватили в «замаху на вбивство двох осіб й умисному ушкодженні майна».

Із серпня 2023 року місцеперебування Максима Буткевича було невідоме. Проте на початку грудня того року адвокат Буткевича Леонід Соловйов повідомив, що правозахисник перебуває в колонії міста Хрустальний (до 2016 року – Красний Луч) на тимчасово окупованій території Луганщини.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.