Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниБільшість поляків підтримують аборти, але не в тому разі, коли жінка просто не хоче мати дитину

Мала частка опитаних підтримала таку думку

Більшість громадян Польщі підтримують право на аборт, але не в усіх випадках. Це показало опитування, яке провели на замовлення RMF FM і Dziennik Gazeta Prawna.

85,4% опитаних підтримують право на аборт у разі загрози життю жінки. Для порівняння, торік у червні такий варіант обрали 92,4% людей. Аборт у разі загрози здоров’ю жінки підтримали 72,8% (торік 75,9%), у разі наявності серйозних вад у плода – 71,1% (торік 65,3%). У разі загрози для життя дитини – 53,4% опитаних (торік було 65,5%).

70,1% опитаних погодилися, що жінка повинна мати право перервати вагітність, якщо та стала наслідком інцесту. А 30,7% вважають, що неповнолітні також повинні мати можливість зробити аборт.

Водночас менша частка респондентів погоджуються, що жінка може перервати вагітність, якщо «просто не хоче мати дитину» (24,7%), якщо перебуває в скрутному матеріальному становищі (29,5%) чи інших складних життєвих обставинах (28,4%).

Політика Польщі щодо абортів

У 2020 році в країні запровадили майже повну заборону на аборт. Законно перервати вагітність можна лише у двох випадках: якщо вона настала внаслідок зґвалтування або якщо життя чи здоров'я жінки під загрозою.

Попри це, час від часу в ЗМІ повідомляли про випадки, коли польські лікарі відмовлялися переривати вагітність жінкам навіть у разі ризику їхньому життю, побоюючись порушити закон. Це викликало численні протести серед громадян.

Новий польський уряд на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском нині намагається послабити жорсткі закони щодо абортів. На початку березня Сейм Польщі розглядав чотири законопроєкти, які мають на меті лібералізувати право на аборт.

Крім того, уряд Польщі скерував до парламенту законопроєкт про екстрену контрацепцію. Відповідні поправки до закону про ліки передбачають, що такі пігулки можна буде купувати дівчатам віком від 15 років в аптеках без рецепта. Обмеження на продаж екстреної контрацепції запровадили у 2017 році.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.