Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниҐамбія не підтримала ідею дозволити жіноче обрізання. Але згодом за неї можуть голосувати ще раз

Законопроєкт передали до парламентського комітету для подальшого обговорення

У понеділок, 18 березня, ґамбійські законодавці обговорювали скасування заборони на каліцтво жіночих статевих органів, яке ще називають жіночим обрізанням. Це часткове або повне видалення жіночих зовнішніх статевих органів або інше пошкодження жіночих статевих органів із не медичних причин.

Як повідомляє Reuters, законодавці Ґамбії відкинули спробу скасувати заборону на процедуру. Але законопроєкт передали до парламентського комітету для подальшого обговорення. Там до нього можуть внести поправки й знову відправити на голосування. Це може відбутися в найближчі тижні або місяці.

Про скасування заборони на жіноче обрізання в Ґамбії почали говорити на початку березня. Законопроєкт представив депутат Алмаме Гібба. У документі йдеться, що жіноче обрізання – це глибока вкорінена культурна й релігійна практика, а заборона на неї порушує право на дотримання традицій.

Якщо законопроект ухвалять, Ґамбія стане першою країною, яка скасує заборону на жіноче обрізання.

Ставлення до жіночого обрізання 

У звіті ЮНІСЕФ за 2021 рік ідеться, що 76% гамбійських жінок у віці від 15 до 49 років зазнали каліцтва статевих органів. Ця практика може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема до появи інфекції, кровотеч, безпліддя чи ускладнення під час пологів, а також погіршення сексуального задоволення. 

У Ґамбії жіноче обрізання заборонили у 2015 році. Тодішній президент назвав практику  застарілою й такою, що не відповідає вимогам ісламу. Пізніше того ж року парламент ухвалив перший закон, який конкретно забороняє каліцтва й передбачає за них покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років. 

За даними ЮНІСЕФ, понад 230 мільйонів дівчат і жінок, які живуть сьогодні, зазнали каліцтва жіночих статевих органів. 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.