Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнська мистецтвознавиця Олена Пех уже понад 5 років перебуває в полоні. Що про неї відомо

Її засудили до 13 років ув’язнення за проукраїнську позицію

Українська мистецтвознавиця, наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пех уже п’ять із половиною років перебуває в російському полоні на окупованій території Донеччини. За словами її доньки Ізабелли Пех, жінку за її проукраїнську позицію засудили до 13 років ув’язнення.

В інтерв’ю «Громадському радіо» Ізабелла розповіла, що вони з мамою у 2014 році виїхали до Одеси. Із 2016-го Олена періодично поверталася на окуповану територію, щоб доглядати за хворою бабусею Ізабелли. В один із таких приїздів, 9 серпня 2018 року, Олену незаконно схоплили співробітники «МГБ» («Міністерство державної безпеки» окупаційної адміністрації РФ у так званій ДНР – ред.), за підозрою начебто в шпигунстві на користь України.

Олену вивезли до Донецька, де утримували в камері-одиночці на гауптвахті однієї з військових частин. Упродовж трьох місяців її місцезнаходження ретельно приховували.

За словами Ізабелли, росіяни змушували її маму підписати потрібні їм свідчення й визнання. Для цього жінку катували, били, ґвалтували, погрожували вбивством. Незадовго до підписання «документів» із «визнанням», каже Ізабелла, її мама спробувала накласти на себе руки: порізала вени, однак вижила.

«Тоді її було переведено до СІЗО. І там розпочалися слідчі дії щодо [нібито її] шпигунства на користь України. Але це провадження припинили через відсутність доказової бази. І замінили на іншу «статтю» – «організація злочину» на території так званої ДНР. Але за цією «статтею» теж не знайшлося ніякої доказової бази. Тому в результаті її засудили «за зраду батьківщини», а точніше – підбурювання до скоєння злочинів. Її засудили на 13 років позбавлення волі з відбуванням покарання в жіночій виправній колонії №127 міста Сніжне (окупована частина Донецької області – ред.)», – розповіла Ізабелла.

Вона каже, що зв’язуватися з мамою не може. За її словами, Олена страждає від епілепсії, а після тортур у неї зруйнований тазостегновий (кульшовий – ред.) суглоб. Жінка відчуває постійні болі в колінах і майже не ходить. Їй відмовляють у будь-якій медичній допомозі, сказала Ізабелла. 

Також вона повідомила, що нині склалася важка ситуація з обміном цивільних людей, які потрапили в полон до повномасштабного вторгнення, оскільки вони «не в пріоритеті».

«Не впевнена, але те, що я чую, що Україна щоразу дає запит на те, щоб мою маму російська сторона включила в списки на обмін. Це те, що я чую з української сторони. Але мама була затримана ще до повномасштабного вторгнення! І вона не в пріоритеті для обміну з українського боку. І росія не хоче її віддавати. І це, незважаючи на те, що стан здоров’я її вкрай критичний. Тому ситуація дуже-дуже важка», – сказала Ізабелла.

Зараз дівчина у складі організації родичів полонених добивається звільнення з полону своєї матері й інших людей. Зокрема, звертається до українських організацій й інстанцій, долучається до акцій і зустрічей тощо.

«Звільнення мами – це моя мрія. Я вже п’ять із половиною років борюся за це. І, чесно кажучи, вже не зовсім вірю, що те, що я роблю, принесе якийсь результат. Бо його немає досі. Але я не можу зупинятися. За цей час я пережила стільки потрясінь і стресу. Мене зрозуміє кожна людина, яка має когось рідного в полоні», – сказала Ізабелла.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.