Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПрезидент Польщі ветував законопроєкт про екстрену контрацепцію дівчатам від 15 років

Міністерка охорони здоров’я сказала, що у відомства є план «Б»

Президент Польщі Анджей Дуда 29 березня наклав вето на фармацевтичний законопроєкт, який дозволяв продавати без рецепту екстрені контрацептиви дівчатам від 15 років. Про це пише «Суспільне» з посиланням на канцелярію Дуди. 

У своїй заяві президент Польщі покликався на статтю 122 (5) Конституції Польщі й бажання дотримуватися конституційних прав і стандартів захисту здоровʼя дітей. Зазначають, що президент дослухався до «голосу батьків» і не погодився дозволити екстрену контрацепцію без рецепта дітям до 18 років не під наглядом лікарів і без відповідальності батьків.

Також Дуда вирішив ветувати законопроєкт через прохання громадян. Вони створили відповідну петицію, яка зібрала 30 тисяч підписів. Крім того, президент Польщі заявив, що під час роботи над законопроєктом не було наведено жодних переконливих аргументів на користь безрецептурної доступності контрацептивів.

Водночас Дуда сказав, що відкритий до рішень, передбачених цим законом, щодо повнолітніх жінок.

Правила виписування рецептів на лікарські засоби викладені в статті 96 Закону «Про лікарські засоби». Такий рецепт може виписати фармацевт (не провізор), якщо є ризик для здоровʼя пацієнта. Причину виписування мають зазначити в рецепті.

Президент Окружної аптечної ради у Варшаві Маріан Вітковський розповів у коментарі виданню Rzeczpospolita, що фармацевти ведуть перемовини з Міністерством охорони здоров’я з цього питання, щоб забезпечити доступ пацієнтів до контрацептивів.

Міністерка охорони здоров’я Ізабелла Лещина сказала, що розчарована рішенням президента, проте в міністерстві є план «Б».

«Цей закон дуже важливий, очікуваний і потрібний. У нас є план «Б» на наступний рік. Ми перебуваємо на фінальній стадії узгодження деталей із фармацевтами й Вищою фармацевтичною палатою. З 1 травня «ранкова таблетка» буде доступна як фармацевтична послуга», – сказали у відомстві.

У 2020 році у Польщі запровадили майже повну заборону на аборт. Законно перервати вагітність можна лише у двох випадках: якщо вона настала внаслідок зґвалтування або якщо життя чи здоров’я жінки під загрозою.

Новий польський уряд на чолі з прем’єр-міністром Дональдом Туском нині намагається послабити жорсткі закони щодо абортів. На початку березня Сейм Польщі розглядав чотири законопроєкти, які мають на меті лібералізувати право на аборт.

Крім того, уряд Польщі скерував до парламенту законопроєкт про екстрену контрацепцію. Відповідні поправки до закону про ліки передбачають, що такі пігулки можна буде купувати дівчатам віком від 15 років в аптеках без рецепта. Обмеження на продаж екстреної контрацепції запровадили у 2017 році.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.