Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДотики можуть зменшити відчуття болю й тривоги – дослідження

Дотик так само корисний для психічного здоров’я, як і для фізичного

Дотики від людей або речей можуть мати позитивний вплив на наш фізичний і психічний стан. Про це пише The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Nature Human Behaviour. Воно охопило 212 раніше опублікованих подібних досліджень, а також статистичний аналіз 85 досліджень за участю дорослих і 52 за участю новонароджених.

Команда дослідників виявила, що дотик так само корисний для психічного здоров’я, як і для фізичного. Цей висновок стосується і дорослих, і новонароджених.

«Більша кількість дотиків упродовж дня можуть допомогти захистити нас від скарг на психічне й фізичне здоров’я», – зазначила співавторка дослідження з Університетської лікарні Ессена докторка Гелена Гартманн.

Дослідники підкреслюють: дотики можуть зменшити відчуття болю, депресії й тривоги у дорослих і дітей, а також сприяти збільшенню ваги в новонароджених. Позитивний вплив на психічне здоров’я був більший, коли людина отримувала дотики від іншої людини, ніж від предметів (як-от від важких ковдр). 

Також дослідження виявило, що дотики корисні для здорових і хворих людей, хоча вплив на психічне здоров’я був більшим серед останніх.

Тип дотику і його тривалість не були важливі, хоча більша частота дотиків давала більш позитивні результати серед дорослих. Крім того, дотик до голови був пов’язаний із більшою користю для здоров’я, ніж дотик до інших частин тіла.

Водночас дослідники застерігають, що деякі результати можуть бути хибнопозитивними, а також не зрозуміло, чи будуть вони справедливими для різних культур. Це дослідження може стати поштовхом до нових робіт у цій галузі, зокрема до вивчення того, як можна використовувати дотики як один із методів лікування.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.