Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Арізоні прагнуть відновити майже повну заборону абортів, яка діяла 160 років тому

Передбачає покарання від двох до пʼяти років ув’язнення

Верховний суд Арізони постановив, що штат може відновити майже повну заборону на аборти, яка діяла 160 років тому.  У суді заявили, що закон 1864 року тепер можна застосовувати, оскільки не існує жодного захисту процедури аборту на федеральному рівні або на рівні штату. Про це пише BBC.

Закон 1864 року, який ухвалили ще до того, як Арізона стала штатом, передбачає покарання за аборт від двох до пʼяти років ув’язнення. Перервати вагітність можна, лише коли життя матері перебуває під загрозою. Закон не має винятків для випадків вагітності, яка настала внаслідок зґвалтування чи інцесту.

Верховний суд Арізони ухвалив таке рішення на користь акушера, який виступає проти абортів, і прокурора округу. Вони звернулися до суду, наполягаючи на впровадженні закону 1864 року. 

Це рішення може призвести до закриття всіх клінік у штаті та вплинути як на охорону здоровʼя жінок, так і на майбутні вибори. Виборці Арізони можуть скасувати це рішення на референдумі в листопаді.

Поки що Верховний суд Арізони відклав виконання закону на 14 днів, а судді відправили справу назад до суду нижчої інстанції для заслуховування подальших аргументів. 

Торік губернаторка Кеті Гоббс, демократка, видала розпорядження, згідно з яким питання виконання закону про аборти делегували генеральній прокурорці штату Кріс Меєс. Та пообіцяла, що жителів Арізони не будуть переслідувати за переривання вагітності. 

Тепер Меєс своїй заяві назвала рішення Верховного суду Арізони «безсовісним і таким, що ображає свободу». Прокурорка нагадала, що не буде переслідувати жодного лікаря чи жінку відповідно до «драконівського закону».

Нагадаємо, у червні 2022 року Верховний Суд США скасував 50-річну постанову рішення «Ро проти Вейда», яка легалізувала аборти по всій країні. Унаслідок цього багато штатів запровадили часткову або майже повну заборону на процедури, а деякі посилили відповідальність за аборт.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.