Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниРадниця командувача Сухопутних військ ЗСУ підтримала ідею обов’язкової військової служби для жінок

«Нам потрібно змалечку готувати дівчат до захисту країни»

Радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор’єва заявила, що в майбутньому в Україні потрібно впровадити обов’язкову військову службу для жінок.

В інтерв’ю The Times Григор’єва сказала: «У нашій Конституції написано, що обов’язок кожного українця – захищати свою Батьківщину, тож правильно, що служать і жінки. Наш північний сусід не збирається просто так зникати. Упродовж сотень років вони неодноразово нападали на нас. Як і Ізраїль, ми повинні бути готові до цього, а це означає підготовку як чоловіків, так і жінок».

На думку Григор’євої, в українському суспільстві існує тенденція розглядати жінок як «берегинь», які захищають дім, поки чоловіки воюють.

«Ми пройшли довгий шлях із погляду законодавства, але на практиці досі існує цей менталітет старої школи. Зі шкільного віку в цій країні існує поділ на дівчаток і хлопчиків: хлопчиків готують до фізичних навантажень, а дівчаток навчають вишивати або займатися хатнім господарством. Це має змінитися. І фізично, і психологічно нам потрібно змалечку готувати дівчат до захисту країни», – наголосила радниця.

Жінки в ЗСУ

Станом на січень 2024 року в лавах Збройних сил України – 62 тисячі жінок, з них понад 45,5 тисячі – військовослужбовиці.

Із 1 жовтня 2023 року жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку. Постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок, а виконання зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, а також узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної галузі в державі.

Жінки інших спеціальностей, споріднених із військовою, можуть стати на військовий облік добровільно.

Раніше Президент України Володимир Зеленський повідомив, що не буде підписувати закон про мобілізацію жінок. У Центрі протидії дезінформації РНБО України також наголосили, що наразі питання мобілізації жінок не стоїть на порядку денному.

Водночас деякі жінки підтримують ідею мобілізації жінок. Серед таких, наприклад, депутатка Інна Совсун і військовослужбовиця Ярина Чорногуз.

Фото: novynarnia

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.