Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЧоловік, який постраждав від гомофобних нападів у 2015 й 2016 роках, виграв справу в ЄСПЛ

Суд постановив, що Україна порушила дві статті Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод

Європейський суд із прав людини 11 квітня 2024 року виніс рішення у справі «Картер проти України». Він постановив, що Україна порушила статтю 3 й статтю 14 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Причиною цього є неефективне розслідування двох словесних і фізичних нападів на заявника – відкритого гея Ніка Картера.

Про це пише ZMINA з посиланням на рішення суду.

Про що йдеться

14 вересня 2015 року на Ніка Картера і його друга напала група осіб, це сталося в Києві. Четверо нападників вигукували гомофобні вислови. Картер отримав синець на обличчі, у нього відібрали телефон і планшет. Він звернувся до правоохоронних органів. Ті порушили кримінальну справу за фактом пограбування, а потім кваліфікували її як «навмисне нанесення легких тілесних пошкоджень».

Під час розмови зі слідчим Картер припускав, що напад стався саме з мотивів ненависті, оскільки нападники викрикували гомофобні твердження. Упродовж двох років відбувалися слідчі дії, однак ні кінцевого рішення, ні інформації про те, на якому етапі розслідування знаходиться зараз, немає, пише ZMINA.

13 березня 2016 року на Картера знову напали, він разом із другом був у супермаркеті. Там у них стався конфлікт із двома незнайомцями, які почали ображати хлопців, кажучи гомофобні висловлювання. Після цього незнайомці напали на Картера і його друга знову, в підземному переході. Нападників вдалося затримати.

У квітні відбулася судово-медична експертиза для встановлення тяжкості тілесних пошкоджень Картера. Звʼязатися з другом Ніка не вдалося, тому його не допитували й експертизу не проводили. Зазначають, що спочатку Картера опитували й визнавали як свідка й лиш після звернень й апеляції адвокатки його почали розглядати як постраждалого.

«Наполегливі рекомендації адвокатки постраждалого розслідувати цю справу за 161 статтею Кримінального кодексу України слідчі ігнорували. У травні слідчий зупинив розслідування з огляду на нібито відсутність доказів і свідків, які допомогли б розповісти про обставини події. Адвокатка заявника подала апеляцію», – ідеться в повідомленні.

Поліція ще декілька разів відновлювала розгляд справи й знову припиняла його. Ще одне рішення про припинення розслідування винесли 8 червня 2022 року, але скасували 30 листопада 2022 року. В останньому рішенні прокуратура визнала, що припинення розгляду справи було незаконним й ухвалене без достатніх зусиль для встановлення обставин.

Рішення суду

ЄСПЛ, розглянувши ці дві справи, звернув увагу на те, що під час розслідування другого нападу заявник надав медичні докази того, що він отримав травми, однак на цій медичній довідці не була вказана дата. Тому в матеріалах справи ці докази не фігурували, попри те, що заявник неодноразово наголошував на тому, що отримав травми.

Водночас суд визнав, що Картер і його друг постраждали внаслідок нападу. Той факт, що насильство, чи принаймні загроза, чи спроба були прямо повʼязані з гомофобією, також відіграє важливу роль у цій справі.

ЄСПЛ дійшов висновку, що обидва напади підпадають під дію статей 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, ставлення) і 14 (заборона дискримінації) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Заявник вимагав 20 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди й 4400 євро як компенсацію витрат. ЄСПЛ зобовʼязав Україну виплатити Картеру як компенсацію моральної шкоди 7500 євро й покрити будь-які податки, які можуть стягуватися з цієї суми. Також 4400 євро необхідно виплатити безпосередньо адвокатці постраждалого. 

Суд також вважає, що українська влада повинна «провести розслідування, вживши всіх розумних заходів з метою фіксації можливих гомофобних мотивів нападу», оскільки в іншому випадку «злочини на ґрунті ненависті неминуче розглядатимуться нарівні зі звичайними справами без потрібного підтексту, і байдужість на офіційному рівні слугуватиме потуранню цих злочинів».

Правозахисна організація ILGA-Europe наголошує, що це рішення суду є ще одним приводом для України розставити пріоритети й ухвалити законодавство, спрямоване на вирішення проблем, повʼязаних із недостатнім захистом прав ЛГБТ-людей. Зокрема, ідеться про законопроєкт №5488 про відповідальність за дискримінацію й нетерпимість.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.