Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПостраждалим від сексуального насильства з боку російських окупантів виплатять компенсації

По 3 тисячі євро

Global Survivors Fund виплатить по 3 тисячі євро репарації постраждалим від сексуального насильства під час війни з росією. Отримати компенсації в межах проєкту зможуть 500 людей, повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Фонд планує спершу зібрати дані від постраждалих, потім встановити, чи правдиві їхні свідчення й чи відповідають ці випадки критеріям сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом (СНПК). Якщо так, то постраждалі зможуть отримати репарації. Фонд обіцяє конфіденційність.

Лубінець зазначив, що СНПК може кваліфікуватися не лише як воєнні злочини, злочини проти людяності чи грубі порушення прав людини, але й бути частиною актів геноциду.

«Сексуальне насильство, повʼязане з конфліктом росія використовує як психологічну зброю, спосіб залякування мирного населення на тимчасово окупованих територіях, інструмент приниження й придушення українського народу й для тортур військовополонених. Це грубе порушення одного з фундаментальних прав людини – на особисту недоторканість», – наголосив Лубінець.

Станом на 4 березня Офіс генерального прокурора України розслідує 274 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.