Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМедіа Сил Тро розмістили малюнок з напівоголеною жінкою, яка тримає зброю. Це викликало обурення

Редакція відповіла, що так хотіли морально підтримати військових «на нулі»

У газеті Командування Сил ТрО «Спротив» від 5 квітня 2024 року розмістили малюнок у стилі пінап-художника Олексія Бондаренка. На цьому малюнку зображена напівоголена жінка, яка тримає зброю.

На це звернула увагу військова Аліна Сарнацька. Вона зазначила, що їй про це зображення в газеті пишуть військовослужбовиці, яким «боляче й образливо бачити таке ставлення до жінок з боку Командування».

«Ця картинка прямо порушує як відомчий План дій із гендерних питань в оборонній сфері, так і Національний план з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325. Також гендерна рівність у силах безпеки й оборони – це одна з вимог для вступу України до НАТО. Художник Бондаренко проілюстрував, що Командування Сил ТрО не має поваги до жінок, які встали на захист України. Це особливо дивно бачити з боку ТрО, адже туди на початку повномасштабної війни потрапили більшість жінок», – написала Сарнацька. 

Редакція часопису «Спротив» зазначила, що видання орієнтоване на військовослужбовців і військовослужбовиць, які перебувають безпосередньо на фронті і яким може бути недоступний інтернет. 

За їхніми словами, мета ілюстрації – морально підтримати військових «на нулі», адже на постері є QR-код, який надає доступ до протоколу психологічної підтримки.

«Обираючи для розвороту пінап-ілюстрацію, ми не мали на меті образити чи об’єктивізувати військовослужбовиць, зокрема й тих, які щоденно пліч-о-пліч із побратимами й посестрами боронять наш край від окупанта. Зауважимо, що в часописі «Спротив» планувалося публікування цілого циклу схожих пін-ап публікацій за участю й чоловіків у лавах ЗСУ та навіть пар військовослужбовців», – ідеться в дописі.

Також додають, що невдовзі буде створений освітній матеріал про гендерну рівність у Збройних силах України.

Медіааналітикиня й дослідниця гендерного балансу Інституту масової інформації Яна Машкова наголосила, що такі зображення принижують і дискримінують військовослужбовиць.

«Зображення жінок у сексуалізованих картинках для підняття настрою й «бойового духу» військових – це оманлива думка. Такі зображення, з урахуванням офіційного видання, щонайменше принижують і дискримінують жінок-військовослужбовиць, а їх на сьогодні в українській армії понад 62 тисячі», – зазначила Машкова.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.