Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМайже кожна друга особа, яку переслідують за спротив в окупованому Криму, – жінка

«Це вкотре доводить, що жіночий спротив окупаційному режиму в Криму існує»

У тимчасово окупованому Криму дедалі більше громадянок і громадян України демонструють спротив окупаційному режиму. Він значно посилився після початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомили в пресслужбі Представництва президента України в Автономній Республіці Крим.

Щоб придушити цей спротив, рф ще 2022 року ухвалила поправки до кримінального й адміністративного кодексів. Вони передбачають відповідальність за «дискредитацію збройних сил російської федерації».

Станом на 15 квітня 2024 року зафіксовано 780 випадків надходження матеріалів складених за відповідною статтею (20.3.3) адміністративного кодексу. З них у 680 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею й винесено сукупне рішення. У 24 випадках розгляд матеріалів продовжується. Загалом сукупний розмір застосованих штрафів вже складає щонайменше 21,6 мільйона російських рублів.

У представництві зазначають: 279 (41%) постанов винесено щодо жінок, решта 401 (59%) – щодо чоловіків. Отже, майже кожна друга особа, яка зазнає переслідування в окупованому Криму за солідарність із материковою Україною, а також зазнає тиску, погроз зі сторони окупаційних силовиків, – це жінка.

Приводом для цих незаконних затримань слугують дописи й коментарі в соціальних мережах на підтримку України, поширення патріотичних українських пісень, української державної символіки, осуд військовослужбовців збройних сил рф тощо. 

Наприклад, в окупованому Сімферополі незаконно арештували на 5 діб й оштрафували на 30 тисяч рублів місцеву жительку, яка в соцмережах критикувала окупантів і президента рф володимира путіна, а також публікувала українську символіку й українські пісні, висловлювалася на підтримку ЗСУ. Жінку змусили просити вибачення на камеру.

Також окупанти затримали жінку, яка нібито збиралася підпалити релейну шафу на залізничній станції, щоб перешкодити переміщенню військової техніки окупантів. Окупанти порушили проти жінки кримінальну «справу» за нібито «підготовку терористичного акту».

Крім того, в окупованому Криму продовжують переслідувати місцевих жительок і жителів після так званих «виборів путіна». Наприклад, у селищі Сімеїз окупаційний «суд» притягнув до відповідальності місцеву жительку, яка на бюлетені написала, що чекає на ЗСУ. А в Сімферополі місцева мешканка на знак протесту проти «виборів» залила зеленку в урну для бюлетенів. Проти жінки окупанти незаконно відкрили кримінальну справу.

«Це вкотре доводить, що жіночий спротив окупаційному режиму в Криму існує, він потужний і потребує того, щоб героїчні вчинки громадянок України були видимими», – наголошують у представництві.

Там додають: щодня свій спротив окупантам демонструють й активістки руху «Зла Мавка». Вони поширюють патріотичні стікери й листівки в окупованих містах Криму, ведуть свої щоденники окупації, поширюють щотижневик зі злочинами окупантів, а також розмальовані купюри з нагадуванням, що Крим – це Україна. 

«Активістки цього руху, ризикуючи власною безпекою, розповсюджують в окупованих містах ці й інші матеріали на захист українського спротиву й боротьбу за свої права. Вони послуговуються укоріненим жінконенависництвом окупантів, які ніколи не підозрюють, що жінки можуть відігравати активну роль в опорі й наближати перемогу України», – зазначають у представництві.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.