Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини85 випадків сексуального насильства, пов’язаних із війною зафіксувала ООН в Україні

Ці злочини були скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених

За минулий рік Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 85 випадків сексуального насильства, пов’язаних із конфліктом. Ці злочини були скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених. Про це говорили на щорічних відкритих дебати Ради Безпеки ООН, присвячених темі сексуального насильства, пише «Голос Америки».

Зокрема, від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом постраждали 52 чоловіки, 31 жінка, одна дівчина й один хлопчик.

У більшості задокументованих випадків, коли постраждалими були дорослі чоловіки, сексуальне насильство використовувалося як метод тортур у російському полоні. Окрім безпосередньо зґвалтування, йдеться погрози зґвалтуванням, ураження електричним струмом і калічення статевих органів, ураження грудей електричним струмом, погрози кастрації, примусове роздягання й оголення. На тимчасово окупованій росією території задокументовано зґвалтування шести жінок.

Для порівняння, 2022 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 125 випадків сексуального насильства. Постраждали 80 чоловіків, 42 жінки й 3 дівчинки. Були задокументовані випадки зґвалтування, зокрема групове, щодо 10 жінок, однієї дівчини й одного чоловіка.

У 2023 році Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні повідомила: докази, які вони зібрали, вказують на те, що російська влада винна у скоєнні сексуального та гендерного насильства (зґвалтування, сексуальне рабство щодо жінок, чоловіків і дівчат).

За даними доповіді генерального секретаря ООН, з початку повномасштабного вторгнення організація зареєструвала понад тисячу нападів на медичні установи, що ще більше ускладнило доступ постраждалим від зґвалтування до отримання допомоги. Тому за підтримки ООН українська влада відкрила 11 центрів допомоги постраждалим, зокрема мобільні центри. Також була створена інтерактивна карта послуг, доступних на всій території України.

Станом на 4 березня Офіс генерального прокурора України розслідує 274 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що постраждалі від сексуального насильства під час війни з росією зможуть отримати репарації.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.