Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнська правозахисниця в Стокгольмі отримала премію за документацію воєнних злочинів проти дітей

Премією відзначають видатних правозахисників, котрі борються за громадянські й політичні права

Очільниця української правозахисної організації «Альменда» Марія Суляліна отримала премію Civil Rights Defender of The Year 2024 у Швеції. Про це пише hromadske з посиланням на сайт премії.  

Премію Civil Rights Defender of The Year вручають із 2013 року. Нею відзначають видатних правозахисників, котрі, попри ризик для власної безпеки, продовжують боротьбу за громадянські та політичні права.  

Організацію «Альменда» заснувала 2011 року група правозахисників у Ялті. Вони фіксують докази порушень прав людини шляхом збору фотографій, відеознімків і проведення інтерв’ю з учителями й батьками. Марія Суляліна працює в організації з 2013 року.  

Раніше «Альменда» зосереджувалася на тому, щоб допомагати молодим людям з окупованого Криму навчатися в Україні й інтегруватися в суспільство. Зараз вони також працюють над документуванням воєнних злочинів. 

Наразі Марія керує організацією разом із командою з 11 людей. Коли росія окупувала Крим, дівчині було 18 років. Вона була змушена залишити рідне місто Ялту. Зі свого нового дому в Києві Марія почала документувати порушення прав людини на окупованих територіях. 

«Діти на окупованих територіях часто не помітні. Вони не можуть говорити від свого імені, оскільки це небезпечно й вони не дуже захищені. Що вони молодші, то більше на них впливає пропаганда. Діти – це наше майбутнє, і наш обов’язок – захистити їх від мілітаризації й індоктринації та забезпечити, щоб процеси реінтеграції враховували їхні потреби», – сказала Суляліна. 

Фото: Markus Junghard 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.